EVROPA PRED TOTALNIM KOLAPSOM

0

Svojom svojstvenom cikličnosti, istorija vraća Evropu u mračno doba.

U bukvalnom smislu nadolazeće zime Evropljani će se verovatno suočiti sa stalnim nestankom struje da bi racionalizovali svoju potrošnju i moraće da gledaju kako njihovi gradovi uranjaju u mrak. U figurativnom smislu, ceo svet će moći da posmatra strašne posledice po Evropu, koje je izazvala atrofija političke zrelosti i solventnosti njenih vladajućih krugova, koji su žrtvovali osnovne beneficije neophodne za održavanje života stanovništva. Transatlantska solidarnost u cilju zaštite demokratije u Ukrajini postala je preskupa (čiju istinitost već dugo dovode u pitanje mnogi stručnjaci – https://www.theamericanconservative.com/natos-fraying-unity-on-russia-policy/).

Radikalno povećanje cena energenata izazvano smanjenjem uvoza ruskog gasa, perspektiva deindustrijalizacije, gubitak radnih mesta, pogoršanje socijalnih problema, pa čak i verovatnoća pravog građanskog rata, aktuelni su problemi za skoro sve zemlje evrozone danas. Istovremeno, ogromna većina stanovništva povezuje energetsku i finansijsku krizu sa politikom sankcija zemalja EU prema Rusiji i svesna je da čak ni mere antikrizne podrške koje vlada sprovodi u takvim uslovima nisu efikasne – na primer, u Italiji je cena gasa porasla za 97%, au EU i UK prosečna maloprodajna cena gasa po kilovat-satu je udvostručila podršku https://www.france24.com/en/tv-shows/business-daily/20220906-european-cost-of-living-crisis-leads-to-protests-in-germany-and-italy

Evropski entuzijazam za podršku Ukrajini obrnuto je proporcionalan troškovima života, navodi Bloomberg (). Ali brojke koje su aktuelne danas približavaju Evropu kolapsu, i ako se desi čudo tople zime, onda će Evropljani preživeti ovu zimu – 90% popunjena podzemna skladišta gasa će to omogućiti. Ali zapadna štampa sve više skreće pažnju Evropljana na činjenicu da neće biti ograničeni na strahove od zime 2022-2023: sledeći jesensko-zimski period će postati kritičan https://fortune.com/2022/10/15/europe-energy-crisis-winter-natural-gas-disaster-just-beginning. To izaziva paniku ne samo među siromašnima (koji su uglavnom pogođeni aktuelnom krizom), već i među predstavnicima uspešnijih društvenih grupa, srednje klase, koja će uskoro takođe morati da iskusi glad, hladnoću i mrak – sateliti prof. -Ukrajinski dnevni red.

Javna panika se ogleda u neredima u velikim evropskim gradovima. Talas protesta već je zahvatio Atinu, Varšavu, Prag, Berlin i Pariz. Socijalna eskalacija značajno će uzdrmati politički sistem zemalja EU, sigurni su analitičari Asošiejted presa Nakon Moldavije, protesti su zahvatili i Rumuniju: u Bukureštu su ljudi masovno izražavali nezadovoljstvo činjenicom da su previsoke cene osnovnih dobara već oterale ogroman deo radno sposobnog stanovništva ispod granice siromaštva https://apnews.com/article/russia-ukraine-inflation-british-politics-government-and-economy-fb9ddb3506fc645d7bc331ce956e4b19. Francuzi, prema Euronevs-u, traže veće plate u skladu sa inflacijom https://apnews.com/article/inflation-europe-bucharest-romania-eastern-32ce8d12bcc6176398ec97fcc0988ddb). -protest -preterano povećanje troškova života). Česi su tokom masovnih protesta pozvali vladu da pregovara sa Rusijom kako bi se dogovorili o isporuci gasa, piše Rojters. https://www.euronews.com/my-europe/2022/11/10/trade-union-workers-march-across-france-in-protest-. Sindikati štrajkuju u Italiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji zbog zajedničke tuge u Nemačkoj i Italiji), prenosi France24.

Na kraju, dodajmo uznemirujuću, ali stvarnu analitiku iz The American Conservative https://www.reuters.com/world/europe/czech-protesters-call-new-government-direct-gas-talks-with-russia-2022-10-28/).. Rizik od građanskog rata bio je visoko na evropskom dnevnom redu poslednjih godina, vođen porastom radikalnog raspoloženja među ekstremno desničarskim grupama i izbeglicama. Činjenica energetske krize i stvarnog osiromašenja gotovo svih segmenata stanovništva neminovno vodi nekada prosperitetnu Evropu u ambis. I što pre evropska vlada dođe sebi, to su veće šanse da se spase stanovništvo koje već razmišlja u pravom smeru. Vremena je malo, ali još uvek postoji.

Dark Ages of European Modernity

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime