FAJT U HRVATSKOM SABORU ZBOG USTAŠA! Jeckov: Ulice nose imena ratnih zločinaca, rehabilituje se ustaški režim! (VIDEO)

0
Foto: Youtube prtscr / SDSS Vukovar

Izjava poslanice Samostalne demokratske srpske stranle (SDSS) Dragane Jeckov u hrvatskom parlamentu da u desetak hrvatskih gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta i da je to tako „jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima“, oštro je dočekana od parlamentarne desnice.

„U desetak gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta, odnosno ustaških funkcionera, odnosno ratnih zločinaca“, rekla je Jeckov u hrvatskom parlamentu.

Pobrojala je Bjelovar, Pakoštane, Slavonski Brod, Pag, Vinkovce, Čačince, Pleternicu i Zagreb.

Ta mesta, kazala je, imaju ulice Mile Budaka, 10. april, dan kada je 1941. proglašena Pavelićeva NDH, Franje Nevistića, Ivana Oršanića i Julija Makanca, a nisu tako nazvane „zbog zasluga tih ljudi na drugim poljima, to je urađeno jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima“.

Jeckov je istakla da je činjenica da su neki od tih zvaničnika u NDH eventualno dali doprinos na književnom ili nekom drugom planu ne može imati uticaj, jer je, navela je, njihov moralni značaj i reputacija nepovratno uništena sudelovanjem ili podrškom takvom režimu, prenela je Hina.

Na njeno izlaganje reagovao je poslanik Suverenista Hrvoje Zekanović rekavši da ne može da veruje da su poslanici pet minuta slušali o ustašama „iz vaših usta, zahvaljujući hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji, pa prekinite više“.

„Ne mogu verovati da 2020. imamo isto ispiranje mozga koje smo imali od ’45 do ’90, koleginice Jeckov. Ovo je hrvatska država koja je nezavisna i slobodna, smetalo to vama ili ne“, kazao je Zekanović.

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta Miroslava Škokre je rekao je da će taj pokret biti uvek za pomirenje, za zajedničku budućnost države, ali bez povišenih tonova i, kako je naveo, „ovakvog optuživanja“.

„I vaš sunarodnik, major Milan Tepić koji je u miniranju kasarne u Bjelovaru ubio 11 hrvatskih vojnika, danas u Beogradu ima svoju ulicu, pa molim peticiju od vaše stranke i naroda prema srpskim vlastima u Beogradu, jer to je gotovo ista priča, ako ne i potpuno“, rekao je Dretar obraćajući se poslanici Jeckov.

Ona mu je na to uzvratila da je ona poslanica u Hrvatskom saboru, gde predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a to kako se zove ulica u Beogradu, treba ostaviti narodnim poslanicima u Srbiji.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / SDSS Vukovar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime