Faktro plus: Najveće iznenađenje izbora je 1 od 5 miliona koji je na 2,8% a u nekim mestima i znatno više

0

Lista oko Srpske napredne stranke bi da se izbori održavaju u nedelju, osvojila 59,8 odsto glasova, SPS i Jedinstvena Srbija 15,1 odsto, a SPAS Aleksandra Šapića 4,8 odsto.

Ovo pokazuje poslednje istraživanje agencije Faktor plus, a ovo pitanje postavljeno je samo opredeljenima.

Srpska radikalna stranka imala bi 3,5 odsto, Ujedinjena demokratska Srbija tri, koliko i Pokret “Metla 2020”. Pokret “1 od 5 miliona” imao bi 2,8 odsto, Zavetnici 2,3 odsto, POKS je na 2,1, dok je 3,6 odsto reklo da bi glasalo za neku drugu opciju.

Istraživanje agencije Foto: RAS Srbija
Istraživanje agencije “Faktor plus”

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže da su rezultati istraživanja u slučaju da se izuzmu oni koji bojkotuju značajno razlikuju nego kada se rade samo rejtinzi svih stranaka.

– Naprednjaci su u oba slučaja dominantni, a ne bih isključio i da idu preko 59,8 odsto, koliko sada imaju. Po nastupu Aleksandra Vučića se vidi da želi da motiviše svoju bazu, da ne izgube ubedljivu prednost koju imaju – navodi Pejić za “Blic”.

Foto: RAS Srbija

On kaže da su socijalisti i JS zabeležili rast u poslednjih mesec dana.

– To je verovatno posledica agresivnog rada na terenu, a svakako i bojkota – navodi on.

Kada je reč o SPAS-u Aleksandra Šapića, on ima priliku da se postavi kao ozbiljna opcija ako u kampanji ne napravi neku grešku.

– Šapić na prvom mestu treba da brani svoju poziciju, pa tek onda eventualno da osvaja nove glasače – kaže Pejić.

On ističe i da su svi ostali rezultati koji su blizu cenzusa pre svega posledica odluke pojedinih stranaka da izbore bojkotuju.

– I smanjenje cenzusa i odluka nekoliko aktera da ne izađu na izbore povećavaju šanse onima koji će izaći i potpuno je legitimno da to pravo iskoriste – ističe Pejić.

Foto: RAS Srbija

On objašnjava da u periodu u kojem je rađeno istraživanje Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) kao brend nije postojala niti se znalo da će doći do koalicije, već su se ispitanici opredeljivali za neku od stranaka koje čine UDS (Vojvođanski front, Srbija 21, SMS).

– Nije reč o prevelikom broju onih koji su se za pomenute stranke izjašnjavali, ali je dovoljan da možemo da ih grupišemo – objašnjava on i kaže da će ta opcija biti pred izazovom da odgovori na udare i bojkot opozicije i nacionalnih partija, a verovatno od nekog trenutka i vlasti.

Foto: RAS Srbija

Kako kaže, za njega je najveće iznenađenje “1 od 5 miliona”, koji imaju 2,8 odsto podrške, ali kako kaže, u nekim mestima i više od toga.

– Pojedinačno, niko ne zna ni za jedno ime ljudi koji pokret čine, ali brend očigledno dobro prolazi – ističe on i naglašava da je specifičnost ovih izbora da se više vodi računa o malima nego o onim strankama koje će eventualno formirati većinu.

Foto: RAS Srbija

To je, kako kaže, svojevrstan apsurd.

Kada je reč o rejtinzima svih političkih opcija, i onih koje će izaći i onih koje će bojkotovati, primetan je pad Pokreta slobodnih građana, ali i Saveza za Srbiju.

SNS je na 53,3 odsto, SPS/JS 12,7 odsto, SzS 8,4, SPAS 4,3, SRS tri odsto, PSG 2,8 procenta, PUPS 3,6, Metla 2,8, UDS (Vojvođanski front, Srbija 21, SMS) 2,8, “1 od 5 miliona” 2,5, Zavetnici 2 odsto, POKS 1,8.

– PSG je pao verovatno zbog toga što je Sergej Trifunović bio izbor onih koji su imali neki inat, pa je odustao što je i njih pokolebalo – kaže Pejić i navodi da je primetan pad i Saveza za Srbiju.

– Bojkot su proglasili zvanično, dosta su pasivni, Nebojša Zelenović je izašao iz Saveza… Potrebno je da partije koje čine SzS rade na svojoj prepoznatljivosti – kaže direktor Faktora plus.

Kada je reč o izlaznosti, 45 odsto ispitanika izjasnilo se da će izaći na izbore, 30 odsto da neće, a 25 da ne zna ili nema stav. Istraživanje je rađeno od 1. do 9. marta na teritoriji Srbije bez Kosova, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Trećina nema za koga da glasa, a petina bojkotuje

Na pitanje za razloge zbog kojih na izbore neće izaći, jedna petina je navela da je to bojkot, dok se čak 30 odsto izjasnilo da nema za koga da glasa. Iz objektivnih razloga neće glasati 14 odsto, dok 21 procenat “nikad ne glasa”, a 15 odsto je navelo nešto drugo.

Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime