GAZIVODE SU TAČKA RAZDORA MEĐU ALBANCIMA, EVO ŠTA KAŽE HARADINAJ: Gazivode ne treba da budu deo sporazuma u Beloj kući

0

PRIŠTINA – Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas popodne sporazum sa Srbijom, jer je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

Haradinaj ukazuje da u predlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je mini Šengen, te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

-Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda za koje ne razumem zašto bi bilo deo sporazuma sa Srbijom”, kazao je on.

– To bi imalo teške posledice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup kosovskim resursima”, poručio je on.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

-Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda moja stranka i ja, koji smo deo vladajuće koalicije, nećemo ga podržati“, kazao je on.

Haradinaj navodi “da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji Kosova, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji”.

– Tako je to jezero vodena “granica između između Kosova i Srbije”. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je deo Srbija, ne treba da bude reči o budućnosti Gazivoda, objasnio je on.

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude deo sporazuma u kojem je Srbija potpisnica.

Preneo je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

– Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum, kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja.

Podsetio je da je na zahtev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u kosovskoj delegaciji došlo je do ovog obrta.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime