Grujičić o akušerskom nasilju: Ako sada krene lov na veštice, niko neće hteti da bude ginekolog

0
Foto: TV Prva printskrin

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da unutrašnja kontrola još nije dala zaključak u vezi sa akušerskim nasiljem u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Kako je rekla Grujičić, kolege su zahtevale da svi učesnici, uključujući i načelnike odeljenja daju svoje izjave, što je obavljeno juče, a zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja će u te izjave imati uvid u toku današnjeg dana.

Ona je za Tanjug rekla da se oglasila i Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo i naložila spoljašnju stručnu kontrolu koja je, napominje ona, uvek dobra da se uradi zato što ona daje objektivnost, dolaze ljudi koji nikoga ne znaju i mogu objektivno da sagledaju šta se desilo.

„Razlikuju se izjave pojedinih zaposlenih, ima onih koji podržavaju ono što je rekla porodilja, ima onih koji su dali malo drugačije izjave. Ja u ovom trenutku ne želim da prejudiciram ništa iz razloga što će tek za dve nedelje spoljašnja stručna kontrola dati svoje mišljenje. Da li će se oglasiti tužilaštvo, na to ja ne mogu da utičem. Ne bih želela da dajem izjave dok ne budem imala sve informacije“, izjavila je Grujičić.

Ministarka kaže da prva adresa na koju porodilje, koje su bile izložene akušerskom nasilju, treba da se jave jeste direktor ustanove koji je dužan da naloži unutrašnju stručnu proveru kvaliteta, zatim Ministarstvu zdravlja preko mejla kako bi se aktivirala zdravstvena inspekcija koja izlazi na teren i analizira sve što se desilo, a nakon toga se vrši spoljašnja stručna kontrola.

„Moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi, jer ako sada krene lov na veštice, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer. Komplikacije se dešavaju svuda u svetu u određenom procentu koji je dozvoljeni procenat, mi treba da dođemo do tog dozvoljenog procenta. Jasno je da najkomplikovanije trudnoće najčešće dolaze u Narodni front“, navela je ona.

Grujičić ističe da se analizom broja porođaja videlo da je ginekološko akušersko odeljenje KBC „Dr Dragiša Mišović“ dupliralo broj porođaja u odnosu na 2020. godinu, dok je broj porođaja u Kliničkom centru Srbije značajno smanjen.

„Moramo videti koji su razlozi, s jedne strane imate odličan razvoj, a s druge strane jedna institucija koja je pojam u Srbiji ima manji broj porođaja. Ginekološko-akušerska klinika u Vojvodini ima preko 6.000 porođaja. Narodni front je još rekorder sa preko 7.000 porođaja. Nadam se da će se obezbeđivanjem odgovarajućih prostornih uslova i adekvatnih uslova za dijagnostiku kolege pridržavati protokola“, ocenila je ona.

Prema njenim rečima, ono što je zadatak Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo jeste da lekare u određenim crticama podsete na protokole koji se uče i na fakultetu i na specijalizaciji, i napominje da je nasilje prema ženama, uvredljivo ponašanje i da je vikanje nedopustivo.

„S druge strane, ginekolozi nisu u povoljnoj poziciji zato što ih stalno kritikujemo da je preveliki broj carskih rezova. Da li u ovakvim situacijama ići na carski rez ili je trebalo pustiti da se prirodnim putem porađa, naravno da će spoljašnji stručni nadzor pogledati CTG, da li su tonovi ploda sve vreme bili uredni, ako nisu kada nisu, šta je preduzeto. Nadam se da će se do kraja sledeće nedelje izjasniti šta se desilo i ko je odgovoran i za smrt bebe i za traumu majke“, izjavila je Grujičić.

Prijavite akušersko nasilje

Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

– Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)

– Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs

– Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs

– Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com

Izvor: 021.RS, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime