HUTI SEKU INTERNET VEZU EVROPE I AZIJE I BACAJU SVET U HAOS? Kablovi u vodama kod Jemena, treba im pomoć jedne zemlje za SABOTAŽU

0
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Osveta dolazi u mnogim oblicima, a ona koju zbog američkih i britanskih vazdušnih udara na svoje položaje pripremaju Huti, pobunjenici iz Jemena, mogla bi svet da baci u potpuni haos.

BBC navodi da Huti ne kriju da su odlučni da izvedu odmazdu prema Zapadu zbog napada na lansirne rampe sa kojih ispaljuju rakete i dronove na brodove u Crvenom moru.

Zapadni udari na položaje pobunjenika u Jemenu bili su odgovor na više od 30 napada izvedenih na međunarodnu trgovačku rutu u tom moru i Adenskom zalivu, koje Huti pravdaju podrškom Palestincima u Pojasu Gaze.

Britanski medijski servis navodi da je sada ulog u toj igri povećan.

Zvanična vlada Jemena sa sedištem u Adenu je upozorila da Huti, koji su 2014. zauzeli veći deo te zapadnoazijske zemlje, sada prete sabotažom ključnih podvodnih komunikacionih kablova, uključujući i internet kablove, koji se protežu kroz Crveno more i povezuju Aziju s Evropom.

Ovo upozorenje je stiglo nakon što je na Telegram kanalu povezanom sa Hutima objavljena mapa na kojoj su prikazani rute podvodnih kablova u Crvenom moru.

BBC se pita da li bi Huti mogli da izvedu sabotažu ovih komunikacionih linija i odmah odgovara da bi oni svakako to učinili kako bi bili u stanju.

Navodi se da Huti tvrde da su lako obezbedili pristup mapama čvorišta podvodnih komunikacionih kablova koja se protežu odmah pored obale Jemena koju pobunjenici drže pod kontrolom.

Kablovi prolaze kroz moreuz Bab el Mandeb koji je na najužoj tački širok svega 32 kilometra.

Međutim, ovi optički kablovi, kroz koje prolazi 17 odsto svetskog internet saobraćaja, leže na morskom dnu koje je većinom nekoliko stotina metara daleko od površine, što znači da ronioci ne mogu da ih dosegnu.

Navodi se da se veruje da i SAD i Rusija imaju pomorske kapacitete za sečenje ovih kablova.

Za to je potrebna podmornica namenjena za zarone na velikim dubinama koja se pušta sa broda i onda pomoću nečega nalik na džinovske makaze preseca kablove na dnu.

Za Hute bi tako nešto bilo teško da izvedu, ali BBC navodi da oni imaju jednog saveznika, a to je Iran.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime