ITALIJANI NAPRAVILI HAOS U RIJECI Hrvati na nogama! Zabezeknuto gledali kako „Lijepa njihova“ nestaje u Istri! (FOTO)

0
Hrvatska policija, Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Žestok šamar Zagrebu.

Grupa italijanskih neofašista obeležila je 100. godišnjicu „okupacije Rijeke“ ispred Guvernerove palate u tom gradu, razvijanjem trobojke kraljevine Italije.

Oni su poslali poruku da su „spremni da sami ustanu protiv celog sveta“. Riječka policija je zastavu uklonila jutros i ocenila da je reč o provokaciji.

Oni su trobojku kraljevine Italije, države u čije ime je fašista Gabrijele D’Anuncio okupirao taj grad 1919. godine, razvili sinoć ispred bivše Guvernerove palate, piše italianski dnevnik Đornale, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

– Danas, tačno sto godina nakon okupacije Rijeke, želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Potrebna nam je vlada koja je spremna da brani svoje granice i interese svog naroda, umesto da olakšava put okupatorima – rekao je jedan od članova grupe “Gli Idrualici”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrijelu D’Anunciju u Trstu.

– Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrijeleu D’Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra – navodi se u saopštenju tog resora.

Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima. Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Nakon noćašnje akcije italijanskih neofašista, još dve grupe su pokušale da urade isto danas tokom dana, ali ih je policija u tome sprečila.

Kako navodi policija, uhapšena je dvojica muškaraca 19 i 55 godina starosti i nad njima se trenutno vrši kriminalana istraga.

ALO, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime