IZREČENA PRESUDA RATKU MLADIĆU! Srbima se ovo nikako neće dopasti (VIDEO)

0

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objaviće u tri sata posle podne, drugostepenu presudu Ratku Mladiću, objavljeno je na sajtu Mehanizma. Proces protiv Mladića traje već 26 godina, otkada je podignuta prva, tada objedinjena optužnica protiv njega i Radovana Karadžića.

Prva slika Ratka Mladića posle 16 godina skrivanja bila je ona iz Specijalnog suda na dan njegovog hapšenja 26. maja 2011. Dvanaest sati ranije, zorom, lociran je u Lazarevu, selu nadomak Zrenjanina, u kući jednog rođaka. Vest da haški begunac više nije na slobodi prvo su preneli hrvatski mediji, da bi zvanična potvrda kasnije stigla iz Beograda.

„U ime RS obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i služba za otkrivanje ratnih zločina“, izjavio je Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije.

16.20 Presuda Ratku Mladiću je potvrđena – general VRS osuđen je na doživotni zatvor.
Kada bi se kalendarski sabrale sve presude nekadašnjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslavije, poznatijeg kao Haški tribunal, Srbima je dosuđeno preko 1000 godina zatvora.

Predsedavajuća žalbenog veća Priska Matimba Nijambe izdvojila je svoje mišenje.

Čitanje presude trajalo je otprilike sat vremena.

16.05. Sud odbija argumente Ratka Mladića

Žalbeno veće, na čelu sa sudijom Priscom Matimbe Niambe, odbilo je žalbe tima generala Ratka Mladića za sveobuhvatni udruženi zločinačko poduhvat.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije odbilo je osnove žalbe.

Žalbeno veće konstatuje da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno veće je konstatovalo da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je cilj opsade Sarajeva bilo terorisanje stanovništva tog grada. I ovaj deo Mladićeve žalbe je odbijen.

Pretresno veće odbija deo žalbe Ratka Mladića koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat i sve tačke optužnice vezano za Srebrenicu. Mladić je, prema navodima sudija, sudelovao u prisilnom premeštanju muslimana i da nije delovao sa ciljom da se evakuišu iz humanitarnih razloga. Sudija Nijambe se nije složila ni sa ovom tačkom.

Žalbeno veće je potvrdilo mišljenje tužilaca da je Ratko Mladić zadržao rukovođenje VRS, iako nije bio na teritoriji RS u vreme zločina u Srebrenici.
15.50 Ratko Mladić se obratio sudijama
Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume. U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

15.45 Samo jedan sudija u sudnici
U sudnici se tokom izrivanja presude od sudskog veća nalazi samo jedan sudija, dok se predsedavajuća javlja putem video veze.

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

15.38 Počelo izricanje presude, prenos izricanja presude kasni zbog tehničkih problema
U Hagu je počelo izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem.

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni Ngums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj. Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

15.20 Prva fotografija generala Mladića
General Ratko Mladić se danas sa osmehom pojavio u sudnici Haškog tribunala, gde čeka presudu za navodne ratne zločine koji su počinjeni nad muslimanima tokom rata u BiH.

15.00 Počelo izricanje presude
Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću.

Čitanje presude počinje u 15:00 sati, a video-prenos će se emitovati uz pola sata zakašnjenja.

Incident ispred suda, verbalno napadnut Srbin

U Hagu se danas desio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu i koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću.

Hronologija događaja
Ratko Mladić optužen je pre potisivanja Dejtonskog sporazuma i to za: genocid, zločine protiv čovečnosti u BiH, protiv civilnog stanovništva kao i za držanje pripadnika mirovnih snaga.

Druga optužnica stiže krajem 1995. godine, a tereti ga za genocid i zločine na području Srebrenice. U leto iduće godine, Pretresno veće MKSJ izdalo je nalog za hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Informacije o njegovom kretanju
Usledile su godine potrage i lažnih informacija o njegovom kretanju. Istinitu vest o hapšenju Mladića, Zapad i region dočekali su aplauzom, deo građana Srbije negodovanjem.

„Ima u nekoliko gradova okupljanja građana, zasad se to drži pod kontrolom. U Beogradu i Novom Sadu, i još nekim gradovima. Najavljena su neka okupljanja u narednim danima“, rekao je Ivica Dačić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Izručenje Hagu
Narednih pet dana delilo je Ratka Mladića od izručenja Hagu. Prvo pojavljivanje u sudnici – kratko salutiranje, odbijanje da sasluša optužnicu, a potom molba da zbog zdravstevnog stanja veće bude strpljivo s njim.

„Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedeljak 1943. godine“, istakao je general Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske.

U maju 2012. počelo je suđenje generalu Mladiću, a zahtev odbrane da se oslobodi krivice i pusti na slobodu je odbijen. Tokom četiri godine suđenja saslušano je gotovo 600 svedoka i izneto 10.000 dokaznih predmeta. Prvostepena presuda doneta je u novembru 2017, a Mladić udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka.

„Sve je ovo čista laž“, izjavio je tada Mladić.

Izrečena presuda
Presuda je izrečena posle duže pauze tokom koje je Mladiću pozlilo.

„Sudsko veće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora“, pročitao je sudija Alfons Ori.

Ratko Mladić poslednju deceniju je u Hagu. Uoči odlaska u pritvor imao je četiri želje – jagode, televizor, neku Tolstojevu knjigu i da poseti ćerkin grob.

Rođen je 1943. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, u Bosni i Hercegovini.

Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a službovao je u Makedoniji i Prištini. Komandu u Kninu preuzima 1991, godinu kasnije u Sarajevu. Bio je i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime