Izvršitelji rade i tokom vanrednog stanja, epidemija ih ne zaustavlja: Zbog čega ne poštuju poziv države?

0
Komora javnih izvršitelja je jasna – nema naplate tokom vanrednog stanja.

Cela zemlja trenutno je u vanrednom stanju, a aktivnosti građana i firmi su svedene na minimum da bi se sačuvali životi, ali to izgleda nije slučaj sa izvršiteljima koji nastavljaju da rade nesmanjenim intenzitetom.

Tokom današnjeg dana došlo je do pokušaja izvršavanja odluke u postupku koji se vodi protiv firme “Cube Real Estate”, a na osnovu inicijative javnog izvršitelja Gorana Veselinovića, koji je uprkos svim preporukama i nalozima izašao na teren da sprovede izvršnu radnju.

Firma “Cube Real Estate” nalazi se na Novom Beogradu i radnici ove firme trenutno su u karantinu i izolaciji zbog novonastale situacije sa korona virusom. Iako je Komora javnih izvršitelja javnim dopisom donela odluku o obustavljanju svih izvršnih radnji, njen pripadnik Goran Veselinović nije postupao prema tim nalozima već je danas želeo da po svaku cenu sprovede odluku o izvršenju.

Na samom mestu događaja okupljeni mediji i predstavnici firme koja je u postupku podsetili su javnog izvršitelja na doneti dopis o obustavi svih izvršenja, kao i na sve preporuke Vlade Srbije o zaštiti ljudskih života u vreme epidemije, ali to nije mnogo uticalo na izvršiteljovu odluku.

-To su preporuke i mene kao javnog izvršitelja ne obavezuju da ih poštujem. Radim izvršenja i u drugim slučajevima i ne zanimaju me donete preporuke. Ranije sam zakazao izvršenje i nigde ne piše da to ne smem da uradim – bio je odgovor izvršitelja Gorana Veselinovića, a pravo pitanje koje se postavlja da li su ovakva pojedinačna tumačenja dopisa pogubna za srpsko društvo u celini.

Naime, javni dopis Komore izvršitelja jasan i precizan kada je reč o obustavi svih izvršenja, a takođe, jasno je i da svaki vid nepoštovanja ovakvih odluka ugrožava zdravlje ljudi i doprinosi mogućnosti da se pojedinci i zaraze.

U prvom članu uputstva koje je Komora javnih izvršitelja poslala jasno stoji da se obustavljaju sve radnje koje spadaju u nadležnosti izvršitelja, u šta spada ispražnjenje i predaja nepokretnosti dužnika.

“Javni izvršitelji za vreme vanrednog stanja, neće odlučivati o predlozima za izvršenje i neće preduzimati izvršne radnje u postupcima radi namirenja novčanih i ostvarenja nenovčanih potraživanja, i to naročito u onim predmetima u kojima se istraživanje sprovodi sledećim sredstvima izvršenja: prodajom nepokretnosti izvršnog dužnika,prodajom pokretnih stvari izvršnog dužnika, zajedničkom prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari, prenosom zarade ili plate, odnosno prenosom naknade zarade ili naknade plate, penzije i drugih stalnih primanja, predajom pokretnih stvari izvršnog dužnika i ispražnjenjem i predajom nepokretnosti izvršnog dužnika.”

U nastavku ovog dokumenta se navodi i da prestaju sve naplatne radnje čak i u slučaju da dužnici tokom vanrednog stanja ne izmiruju svoje obaveze, kao i da su izvršitelji dužni da sve dužnike obaveste o tome. Ceo dokument možete pročitati klikom OVDE.

Dakle, postavlja se pitanje zašto, u situaciji kada se veliki broj firmi povinovao odluci državnih organa i svesno se odriče zarade i profita zarad čuvanja života i zdravlja svojih zaposlenih, izvršitelji nastavljaju po starom, kao da se apsolutno ništa ne dešava oko nas i da u zemlji nije uvedeno vanredno stanje.

Današnje izvršenje je odloženo, ali uz poruku javnog izvršitelja da to nije zbog donetog javnog dopisa i da će svoju odluku sprovesti nekom drugom prilikom, bez obzira što je vanredno stanje. Pre samo nekoliko dana, celokupna javnost, mogla je da čuje informaciju prispelu iz Komore javnih izvršitelja da dok traje vanredno stanje neće sprovoditi ni nova ni ranije započeta izvršenja, te stoga veoma čudi zbog čega se takve odluke doslovne i ne sprovode. Takođe, sve preporuke Komore su u saglasnosti sa preporukama Ministarstva pravde, te je to i dodatni razlog zašto bi svaki javni izvršitelj trebalo da se vodi principom društvene odgovornosti i solidarnosti.

Mnoge firme su obustavile svoja poslovanja, sudovi ne rade, suđenja su odložena,šalteri javnih uprava su zatvoreni, poštuju se preporuke o plaćenim odsustvima, neotpuštanjima radnika, sve je prilagođeno uslovima vanrednog stanja, a ipak pojedinci i dalje ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se narod nalazi i sprovode odluke koje ugrožavaju bezbednost građana.

Srbija danas

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime