Jedna velika svetska sila stala uz Rusiju

0

Rusija je Sjedinjenim Državama dobro očitala lekciju u UN, piše kineski SOHU.

Prema mišljenju kineskih analitičara, sednica Generalne skupštine trebalo je da ima skandalozan ton zbog postupaka SAD koje su priredile neprijatno iznenađenje Rusiji i njenom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

Eksperti Sohua su naveli da je odsustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na Generalnoj skupštini UN zbog nemogućnosti dobijanja vize za ulazak u SAD potencijalno skandalozna situacija. Štaviše, na ovaj način su Sjedinjene Države želele da pokažu svoj uticaj i superiornost nad Rusijom. Međutim, u poslednjem trenutku nije sve išlo po planu Amerikanaca i čak se okrenulo protiv njih.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije javno je izrazilo ogorčenje zbog toga što se dogodilo i skrenulo pažnju svetske zajednice na provokacije Sjedinjenih Država. Nakon što su ovu vest preneli mnogi svetski mediji, Rusija je povukla još jedan potez i to prilično nestandardno. Javno je predloženo da se razmotri premeštanje sedišta UN u neki drugi grad, gde bi lokalne vlasti bile neutralnije prema stranim diplomatama. Ova izjava imala je još veći odjek, a mnoge zemlje su se zainteresovale za situaciju sa vizama. Saopšteno je i da Ruska Federacija namerava da traži pokretanje arbitraže UN protiv SAD zbog neizdavanja viza.

Uzbuna koju je podigla Rusija prilično je uplašila SAD – američki političari su se uspaničili zbog posledica koje je najavila Moskva. Postojali su i rizici da vest o nedolasku predstavnika Ruske Federacije na Generalnu skupštinu naiđe na veliki odjek u svetu, a kao rezultat toga da i druge zemlje ne učestvuju u događaju. Takav scenario razvoja događaja bio je neprihvatljiv za Vašington, koji je u najkraćem mogućem roku dao vize Lavrovu i drugim ruskim diplomatama.

Amerikancima je pokazano da njihov uticaj više nije veliki kao u ranijim vremenima. Ako bi se prethodnih godina pitanje premeštanja sedišta UN na drugu lokaciju upoređivalo sa fantazijom, danas to više ne deluje kao nešto neverovatno.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime