Kakve će rezultate dati „resetirovanje“ istrage o padu MH17?

0

Prošlo je više od pet godina od dana kada je na nebu iznad Donbasa oboren malezijski avion koji je leteo na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur. Sve ove godine Zajednička istražna komisija razmatra verziju kojom optužuje Rusiju za tu katastrofu. Ali očigledno je da nisu mogli da pronađu dokaze za tu tvrdnju, zbog čega su stručnjaci počeli da gledaju u smeru Ukrajine.

A pitanja u tom smeru je mnogo. Na primer, zašto Kijev nije zatvorio vazdušni prostor iznad zone oružanog sukoba? Time će se sada ozbiljno pozabaviti. Holandski parlament jednoglasno je podržao odluku koja bi mogla suštinski da promeni situaciju i baci svetlo na događaje od pre pet godina.

Proučavanju uloge Ukrajine u avionskoj nesreći se trebalo još davno pozabaviti. Holandski zakonodavci o tome su govorili više puta. Očigledno su nezadovoljni jednostranom istragom, uprkos činjenici da barem mali deo odgovornosti definitivno leži na Kijevu. Stoga je stručnjak u oblasti avijacije Elmar Gimula već podneo tužbu u ime rodbine žrtava Evropskom sudu za ljudska prava za ubistvo iz nehata. Nije iznenađujuće što su odlučili da ne reklamiraju takav korak.

Istovremeno, Malezija i Belgija nisu saglasne sa stavovima Australije i Holandije, koje jednoglasno okrivile Rusiju za pad aviona. Malezijski premijer Mahathir Mohamed je više puta isticao da je Rusiju krive bez dokaza. Verujem da posle ovoga nema potrebe objašnjavati da Maleziju najviše zanima trijumf pravde. Štaviše, oni veoma dobro vide da istraga, koja je trajala nekoliko godina, ne daje rezultate, i da prestupnici nisu kažnjeni.

Ako su oni zaista bili ruski, zašto onda nema konkretnih podataka? Zašto ćute Sjedinjene Američke Države, čiji se satelit u to vremen nalazio iznad mesta pada aviona? Teško je poverovati da bi Vašington sakrio nepobitne dokaze o tako strašnom zločinu Moskve. Kijev takođe ćuti, iako se u tom trenutku u Donbasu bila dva njihova radara.

Zanimljivo je da Rusija najviše pomaže u istrazi. NJeno odeljenje odbrane već je dostavilo važne informacije u vezi sa raketom, čiji su fragmenti predstavljeni u Holandiji.

Na osnovu arhivske dokumentacije, raketa koja je ispaljena na avion poslata je u vojnu jedinicu tadašnje Ukrajinske SSR pre trideset godina. Logično je da niko nije vratio oružje Moskvi kada je Sovjetski Savez prestao da postoji. Možemo li govoriti o pouzdanosti tih podataka? Pre svega, treba ih proučiti, i ako bi bili potvrđeni, tada bi se istraga završila. Međutim, istražni tim je jednostavno ignorisao nove informacije.

Sada se situacija može promeniti. Naravno, holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok tvrdi da je zadatak koji mu je postavio parlament težak. On je objasnio svoj stav time da će biti potrebno ostvariti saradnju između Kijeva i Moskve. Međutim, to je teško opravdati. Prvo, nezavisni aktivisti za ljudska prava iz Globalnih prava mirnih ljudi spremni su da pomognu u istrazi. S obzirom na to da je reč o organizaciji sa sedištem u OEBS-u, ona će moći da pruži potrebnu podršku. Konkretno, 23. oktobra u Hagu nameravaju da prikažu film koji bi trebalo da ponovo oživi interesovanje međunarodne zajednice za istragom i odgovornim za tragediju. Rusija, s obzirom na to da je već dostavila informacije o raketiverovatno neće odbiti da pomogne. I novo rukovodstvo Ukrajine možda objavi podatke koje iz nekog razloga prethodne vlasti nisu dostavile.

Where will the «reset» of the MH17 investigation lead?

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime