KAZNE ZA DUG IDU DO 1.300 EVRA! ! Ko ne plati obaveze na vreme, moraće da izdvoji ogromnu količinu novca

0

Građani Srbije svake godine uz porez na nekretnine plaćaju i porez na vozila, plovila, oružje, porez na lični dohodak, porez na izdavanje stanova, a propis je istovremeno za sve isti

Rok za plaćanje poreza na imovinu za drugi kvartal ove godine istekao je 17. maja, i ukoliko se ova obaveza ne uplati na vreme država će papreno naplatiti svaki dan kašnjenja. Građani Srbije svake godine uz porez na nekretnine plaćaju i porez na vozila, plovila, oružje, porez na lični dohodak, porez na izdavanje stanova… Propis je istovremeno za sve isti – opravdanje za kašnjenje neće biti ni za one obveznike koji još nisu dobili rešenje od lokalnih samouprava jer je tako zakonom regulisano.

Svaki porez istovremeno ima svoj rok za plaćanje, kao i visinu obaveze. Tako se razlikuju i kazne za kašnjenje ili izbegavanje plaćanja koje mogu biti iskazane i u fiksnom iznosu i u procentu, a za kašnjenje u plaćanju predviđene su i prekršajne i krivične prijave.

Porez na imovinu

Najveći broj građana plaća porez na imovinu i ovde je stvar prilično jasna. Za svaki dan kašnjenja država će zaračunati zateznu kamatu koja trenutno iznosi 9 odsto godišnje, plus postoji i rizik da platite kaznu od 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Poreznici naglašavaju da pored toga što građani mogu da koriste zakonsku mogućnost plaćanja poreza u četiri godišnje rate veoma je važno i to da iznosi budu tačno podeljeni. Ukoliko nije tako, moguće je da mogu da plate kamatu za razliku iznosa do jedne četvrtine.

Takođe, bitno je i da su odmah nakon što im je stiglo rešenje za plaćanje poreza na imovinu za 2020. godinu, a koja se izmiruje sada, uplatili razliku u odnosu na prošlogodišnje rešenje jer i za to mogu da plate kamatu na primer na početku godine, i u tom slučaju ne moraju kasnije da vode računa o kvartalnim rokovima.

Porez i za zakupodavce

Procene su da se u Srbiji izdaje preko pola miliona nekretnina i da i manje od nekoliko procenata zakupodavaca plaća i porez za iznajmljivanje. Prema Zakonu o porezu građana, nakon zaključenja ugovora o zakupu, lice koje iznajmljuje određenu nekretninu je dužno da Poreskoj upravi prijavi početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti.
Porez na prihod od zakupa stana iznosi 20 odsto od godišnje visine zakupnine. Ovaj porez se plaća kvartalno, prema poreskom rešenju.

I ovde je zakon u slučaju neplaćanja poreza prilično rigorozan. Kazne za stanodavce se kreću od 5.000 pa do 150.000 dinara, a ukoliko visina utajenog poreza prelazi iznos od 150.000 dinara, zaprećene su i kazne zatvora. S druge strane, kazne za podstanare kreću se od 20.000 do 50.000 dinara.

Pored kazne za poreski prekršaj, stanodavac mora da plati i ceo iznos utajenog poreza.

Porez na dohodak – kazna i do 150.000

U Srbiji porez na dohodak ove godine plaćaju građani koji su u prošloj godini zaradili više od 2.987.424 dinara.

Oni su obavezni su da do 17. maja 2021. podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak, u suprotnom čeka ih novčana kazna do 150.000 dinara, a nije isključena ni krivična odgovornost.
Da se to ne bi desilo, svi koji su zaradili više od pomenutnog iznosa moraju filijalama svojih opština da podnesu prijavu u kojoj treba da navedu ukupan neto dohodak u 2020. godini.

Sudeći po iskustvu iz prethodnih godina ovu obavezu imaće više od 20.000 ljudi širom Srbije, najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. U dohodak, pored plate ulaze i primanja koja se dobijaju kao nadoknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima, ali i ona koja se ostvaruju od zarada u sportu i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari.

Za oružje od 3.730 dinara

Zakonom koji uređuje legalno posedovanje oružja država je značajno smanjila porez za građane koji imaju više komada pištolja ili drugih vrsta cevi.

Prema Zakonu o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, obveznik poreza na oružje je lice na koje glasi oružni list, odnosno kolekcionarska dozvola, kao i dozvola za nošenje oružja.

Porez za oružje za ličnu bezbednost za koje je izdat oružni list za držanje oružja, odnosno kolekcionarska dozvola iznosi 3.730, dinara, a ukoliko je uz to izdata i dozvola za nošenje – 18.550 dinara.

Za automatsku pušku porez iznosi 13.730 dinara, a za poluautomatsku 5.510 dinara. Za obveznike poreza za više komada registrovanog oružja za ličnu bezbednost, kojima su izdate isprave za nošenje oružja, rešenja se donose naknadno.

Porez na čamce

Porez na upotrebu plovila plaća se na čamce, brodove i jahte, sa motornim pogonom, kao i na plutajuće objekte. Primera radi, za ovu godinu porez za čamac (bez kabine) snage motora do 22 kw, do pet metara i starosti do pet godina je 52 evra.

Porez za čamce od 5 do 15 metara iste snage motora i starosti istovremeno je 81 evro.

Porez za čamce sa kabinom i istim pomenutnim karakteristikama je 87 odnosno 187 evra.

ALO/BLIC

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime