Komšić i Džaferović napali Srbiju kao nikada do sad! SRBIJA MORA DA REAGUJE

0

Dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, optužili su danas vlast u Srbiji da „zloupotrebljava princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina“, nakon što je na ulasku u Srbiju uhapšen državljanin BiH i ratni zločinac Edin Vranj

Komšić i Džaferović navode i da je „Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana“.

U zajedničkom saopštenju Komšića i Džaferovića se tvrdi da hapšenje Vranja „predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine“ od srpskih vlasti.

Cilj srpskih vlasti je, navode, „revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima“.

„Činjenica da, s jedne strane, srpske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za (izmišljeni) genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon sa političkim motivima“, navodi se u saopštenju, prenosi Fena.

Političku pozadinu ovakvih postupaka srpskih vlasti, kažu Komšić i Džaferović, „već ranije su razotkrili i sudovi u evropskim državama, koji su, postupajući na osnovu optužnica i poternica iz Srbije u slučajevima Ganić i Divjak, konstatovali da je reč o „politički motivisanim optužnicama“, te da oni „ne bi imali fer i pošteno suđenje u Srbiji“.

Smatraju da u slučaju hapšenja Vranja, ako postoji osnov sumnje, sve navode treba da ispitaju pravosudni organi Bosne i Hercegovine, koji u saradnji sa drugim državnim organima imaju obavezu da se uključe u ovaj slučaj i zatraže njegovo izručenje.

U suprotnom, ako Srbija odbije izručenje, Komšić i Džaferović kažu da će na taj način biti poslata „nedvosmislena poruka da je Srbija neprijateljska sredina za građane BiH, koja ne garantuje nikakvu pravnu sigurnost, već da isključi želi da vrši progon branilaca BiH od agresije“.

,,Podsećamo da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo učesnice u međunarodnim oružanim sukobima. Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja da sprovodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH“.

ALO-TANJUG

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime