KOSOVO NIJE DRŽAVA, TO JE CRNA RUPA EVROPE Nokdaun za Kurtija posle ovih reči Zaharove

0
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Zaharova podseća da su takozvani briselski dogovori usaglašeni 2013. godine i da je Beograd ispunio svoj deo tih rešenja.

Kosovo nije država i nema nikakve mogućnosti, kaže potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, ocenjujući da je to danas crna rupa Evrope, u kojoj cvetaju organizovani kriminal i korupcija i gde se stvara atmosfera nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Zaharova je u intervjuu za „Kurir“ poručila da je zapadni projekat „Kosovo“ propao, bez obzira, kaže, na ogroman novac koji je „upumpan u njega“.

„Nove kosovske vlasti, na čelu sa (premijerom privremenih prištinskih institucija) Aljbinom Kurtijem, propovedaju otvoreni politički ekstremizam. Kosovo se pretvorilo u problem evropskog kontinenta“, navela je Zaharova.

Zaharova podseća da su takozvani briselski dogovori usaglašeni 2013. godine i da je Beograd ispunio svoj deo tih rešenja, dok je Priština odbila da obezbedi ključni uslov – stvaranje Zajednice srpskih opština.

„Sadašnje kosovske vlasti uopšte ne žele da razmatraju to pitanje, a Brisel se ograničava labavim pozivima, bez konkretnih koraka“, kaže Zaharova, koja napominje da ne vidi smisao da se Rusija uključi u pregovarački proces.

„Dijalog je lansiran u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, koju nas je Beograd zamolio da podržimo. To smo i učinili“, navodi Zaharova.

Kaže i da su odnosi Rusije i Srbije zasnovani na dugoj tradiciji, međusobnom poštovanju i raznovrsnoj uzajamnoj korisnoj saradnji.

„Rusija sarađuje sa Srbijom pod uslovima jednakosti, jača proizvodne kapacitete, energetiku, infrastrukturu, stvarajući preduslove za razvoj na dobrobit svih građana“, istakla je Zaharova.

Podsetila je da će 10. jula stupiti na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i država EAEU – Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana i Kirgizije, dodajući da taj dokument otvara nove velike mogućnosti.

ALO / KURIR

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime