KOŠTUNICA PUSTIO KURTIJA NA SLOBODU 2001. GODINE?! (FOTO)

0
Foto: Screenshot Youtube

Kurti je uhapšen na početku NATO-bombardovanja Jugoslavije pod optužbom za organizovanje terorističkih aktivnosti.

Bivsi vođa albanskog studentskog pokreta na Kosovu Aljbin Kurti pušten je na slobodu, nakon dve i po godine provedene u zatvoru u Nišu.

Kurti je prethodno osuđen na 15 godina zatvora pod optužbom za terorizam.

Formalno-pravno to je mogao da učini samo tadašnji jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica.

„Ja sam u zatvoru bio fizički slomljen ali ne i duhovno. Sada sam u duhovnom zatvoru a fizički slobodan, zato što su moji prijatelji ostali tamo“, izjavio je tada Kurti.

Foto: ALO

Tadašnji premijer, Zoran Đinđić je izjavio da je iz novina saznao za oslobađanje Kurtija, naglasivši da se o tome nije razgovaralo u Vladi Srbije.

U to vreme, potpredsednik republičke vlade Nebojša Čović izrazio je mišljenje da je Kurtija amnestirao predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica. Odgovarajući na pitanje zašto je i na čiji zahtev Kurti oslobođen, Čović je izjavio da su mu poznata velika zalaganja iz međunarodne zajednice za njegovo puštanje iz zatvora.
Na oslobađanju Aljbina Kurtija iz požarevačkog zatvora dugo je bio angažovan Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava. Predsednik tog komiteta, bila je Biljana Kovačević – Vučo, pozdravila je tada odluku predsednika Koštunice, i istakla da se Kurti, zapravo, sam izborio za povratak na slobodu i odlazak na Kosovo. „Tu odluku predsednika Koštunice treba pozdraviti kao jedan mudar politčki čin“.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime