KRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU: Apel našim građanima da se do PETKA vrate iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, EVO I ZAŠTO

0
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa razmatrao je danas da li da se uvede 10-dnevna obavezna samoizolacija građana koji se vraćaju sa odmora iz Crne Gore, Bosne i Hrvatske i doneo sledeće odluke:

– Mi beležimo silazni trend, ali pojedine situacije pokazuju da se situacija menja, gde imamo viši procenat pozitivnosti u odnosu na prethodne nedelje. Tako je i u svetu, ne samo kod nas, tu su i zemlje i u okruženju. Crna Gora je na 3.mestu po broju porasta zaraženih, trenutno, a naš veliki broj građana je tamo. Samim tim povećava se rizik zaražavanja. Apeliujemo na sve građane koji su u ovim zemljama da se do petka vrate u Srbiju, jer od petka u 18h imaćemo drugačiji režim – tada uvodimo nadzor za sve putnike koji se vraćaju u našu zemlju, da bi smanjili rizik zaraze, rekla je Darija Kisić Tepavčević, obraćajući se novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

– Ovo je bio redovni sastanak Kriznog štaba, razmatramo situacije i u drugim zemljama, kako bi sagledali sve mere a samim tim sprečili dalju zarazu.

– Nadzor podrazumeva dinamiku javljanja službama, sa ciljem potencijalnog unosa virusa u našu zemlju, objasnila je Kisić.

O drugim detaljima nadzora, građani će biti obavešteni do petka u 18 časova.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo zdravlja Srbije, Blagi porast novozaraženih korona virusom u zemlji posledica je povratka građana sa odmora iz tih zemalja.

Ministarstvo je još jednom apelovalo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju.

Poslednji presek korona virusa

U Srbiji je do 15 sati 13. septembra registrovano ukupno 32.336 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.082 osobe od kojih je 108 pozitivno, a dve osobe su umrle.

Na respiratorima je ukupno 28 pacijenata. U Republici Srbiji testirano je ukupno 1.021.990 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 732.

Trenutno je ukupno hospitalozivano 390 pacijenta.

Kurir.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime