Kurti ne prestaje sa SKANDALOZNIM izjavama: “Srbija je izazvala četiri rata, neka prizna tzv. Kosovo”

0

Prema njegovim rečima uzajamno priznanje tzv. Kosova i Srbije nema alternativu.

Takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti je posle Prespanskog foruma izjavio da Srbija treba što pre da prizna Kosovo i da se suoči sa prošlošću, jer je izazvala četiri rata.

– Demokratizacija je neophodna protiv autokrata, vladavina zakona je važna za kriminal, a suočavanje s prošlošću je važno zbog ratnih zločinaca, a takođe i za mir i pomirenje na Zapadnom Balkanu. Srbija je ta koja se iz dobro poznatih razloga mora suočiti sa prošlošću. Budući da je ona izazvala četiri rata u Jugoslaviji, nažalost do danas se nije suočila sa onim što se dogodilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, a verujem i u Sloveniji, po naređenju Beograda – rekao je Kurti medijima.

– Što se pre to dogodi, biće bolje i za Kosovo, ali i za Srbiju i ceo region. Čim Srbija prizna Kosovo, i Kosovo bi moglo da prizna Srbiju. I verujem da Bosna i Hercegovina uopšte ne bi zakasnila. Na taj način bi Evropska unija imala mnogo veću želju da što pre uvrsti šest zemalja Zapadnog Balkana u svoje redove – rekao je Kurti.

Istakao je da je Zapadnom Balkanu potrebna demokratizacija, vladavina zakona i suočavanje s prošlošću i da frustracija koja postoji u Albaniji i Severnoj Makedoniji, Srbija ne bi trebalo da instrumentalizuje.

Naglasio je da bi sa Tiranom i Skopljem trebalo održati sastanke što je pre moguće, jer ima mnogo toga o čemu se može razgovarati i sarađivati.

– Mi se odlično razumemo. Nije da smo i ranije znali stavove jedni drugih. Međutim, nastavljamo dijalog svuda na Zapadnom Balkanu. I moj prijatelj, premijer Edi Rama razume moj stav, ali učinilo mi se prikladnim da još jednom pozovem da oni koji su nezadovoljni Evropskom unijom ne govore nepravedno, ovo nezadovoljstvo ne bi trebalo da im instrumentalizuje državu koja ne voli NATO i više voli Rusku federaciju. Stoga nezadovoljstvo premijera Rame, Zaeva, frustracija koja postoji u Albaniji i Severnoj Makedoniji ne bi trebalo da instrumentalizuje ni Srbija, ni zvanični Beograd, ni bilo ko drugi. Imate pravo da budete nezadovoljni, ali ne i da budete instrumentalizovani od onih koji žele hegemoniju na Balkanu, a nikako NATO, a ne verujem ni u EU – rekao je Kurti, prenosi Kosovo pres.

Govoreći o zaključnom sastanku u Berlinu 5. jula, naglasio je da inicijativa Novog Sada ne može biti dodata tom procesu.

– Na zaključnom sastanku u Berlinu predviđena su četiri sporazuma o kojima se pregovara i ovih dana. Stoga bih bio rezervisan u vezi sa krajnjim rezultatom. Mislim da je pitanje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana definisano od Samita u Sofiji i naziva se zajedničkim regionalnim tržištem i ne mislim da “mini Šengen” ili inicijativa Novog Sada mogu da naprave paritet da se dopune ili dodaju procesu Berlina – dodao je Kurti.

Komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, da Kurti pripada novoj generaciji političara, rekao je da Brnabić “nova generacija političara”.

– Želim da se Srbija, što je pre moguće, uz pomoć premijera Srbije distancira od Miloševićevog režima koji je izazvao četiri rata. Danas imamo mnogo otvorenih rana od njih, uključujući i pitanje nestalih – rekao je Kurti.

Takođe je izjavio da su projekcije za ekonomski rast Kosova tokom godine 7,9 odsto i da je izvoz u prvih pet meseci povećan za više od 60 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Izvor: Objektiv.rs, Kosovo online

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime