Kurti: Spremamo se za dolazak Putina na Balkan! Ali pobedićemo JAČI SMO

0

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je od evropskih zemalja da prihvate Kosovo u Evropskoj uniji i NATO jer bi to, kako smatra, doprinelo miru, stabilnosti i bezbednosti i naveo da je narod Kosova zabrinut da će ruski predsednik Vladimir Putin pokušati da izazove rat na Balkanu protiv zapadnih demokratija

„Želimo u EU i NATO. Ako budemo primljeni, to bi bilo bolje i za narod Kosova, za republiku i za ceo region i evropski kontinent uopšte“, rekao je Kurti i naveo da bi zemlje EU i NATO trebalo da budu više posvećene uklanjanju ruskog uticaja sa Balkana.

Povodom ruske intervencije u Ukrajini, Kurti je u intervjuu britanskom Skaj njuzu naveo da je Kosovo u prošlosti doživelo rat i da narod Kosova pokazuje solidarnost sa ukrajinskim narodom, a kritikovao je Srbiju za koju je naveo da je ostala jedina država u Evropi, osim Belorusije, koja nije uvela sankcije Rusiji.
„Balkan nije imun od efekata situacije u Ukrajini jer na Balkanu imamo državu koja nije uvela sankcije Rusiji, koja se nije prudružila EU u osudi ruske okupaciju, a to je Srbija, naš sused“, rekao je Kurti i dodao da Srbija i dalje odbija da prizna Kosovo, dok sa druge strane održava čvrste veze sa Rusijom.

On kaže da veliki deo naoružanja Srbije iz ruskih donacija, dok većina velikih ruskih kompanija ima svoje filijale u Srbiji.

„Zbog toga je narod Kosova zabrinut da će despotski predsednik Vladimir Putin pokušati da izazove rat na Zapadnom Balkanu kako bi ga pretvorio u bojno polje sa zapadnim demokratijama“, rekao je Kurti.

On je naveo da je narod Kosova odlučan, budan i da se ne plaši.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime