LUKAŠENKO OČITAO BUKVICU ZAPADU (VIDEO)

1

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prati rusko-beloruske manevre „Saveznička odlučnost – 2022“ na poligonu „Osipovičeski“ gde će biti demonstrirano raspoređivanje sistema „Polonez“ i „Iskander“ i gađanje.

On je pred početak manevara rekao da će Belorusija pružiti Rusiji svaki vrstu pomoći, i vojnu i ekonomsku. Kako je rekao, vojne snage dve države deluju po istom algoritmu.

Kada je reč o situaciji u Donbasu on je rekao da je Minsk spreman da da učini sve radi mira u okvirima sporazuma koje bi mogli da postignu predsednici Rusije i Ukrajine.

„Odavno smo mogli da zaboravimo na konflikt u Donbasu da je tako htela ukrajinska vlada. Šta možemo da uradimo? Tu je predsednik Putin, tu je predsednik Zelenski, šta budu želeli to ćemo uraditi. Cilj je jedan – mir u Donbasu. Spremni smo da učinimo sve“, rekao je beloruski predsednik novinarima.

Pozvao je Zapad da se smiri i prizna da je načinio grešku tvrdeći da će Rusija da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, beloruske i ruske jedinice mogu za jedan dan da se vrate u stalne baze, ali će biti na teritoriji Belorusije koliko je potrebno.

Dodao je da je juče telefonom razgovarao sa Putinom o predstojećem susretu i povratku vojnika sa vojnih vežbi.

Povodom zahteva Dume da Rusija prizna DNR i LNR, samoproglašene republike Donbasa, koji je upućen predsedniku Vladimiru Putinu, Lukašenko je dodao da će Belorusija, kao članica Savezne države, odluku doneti zajedno sa Rusijom na obostranu korist.
Komentarišući odnos Zapada prema Belorusiji, on je rekao:

„Ako nas skinu sa nišana i prestanu da destabilizuju kao 2020. sve će biti u skladu sa zakonom, smena predsednika će se obaviti i pre nego što žele, ali ako Zapad ne prestane da ‘napada’ i destabilizuje Belorusiju, biću večni predsednik.“

Manevri su počeli 10. februara na poligonima beloruske vojske. Vežbe predstavljaju proveru snaga za reagovanje Savezne države, koja će trajati do 20. februara. Cilj je vežbanje odbijanja spoljne agresije i terorističkih napada.

ALO

1 komentar

  1. Seljačina ograničena. Primitivni Lukašenko misli danje pametan, da je inteligentan. Kakva beda od mozga, kakva zabluda.
    Usijana glava komunističkog diktatora, ne shvata da je niko i ništa ukoliko mu ne pomaže Putin.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime