MAKRON I ŠOLC UPUTILI ZAJEDNIČKO PISMO VUČIĆU: Tiče se Kosova

0

Makron i Šolc su naveli da su zajedničko pismo uputili „u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc su uputili zajedničko pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su na njega apelovali da pokaže „maksimalnu odlučnost i spremnost“ da donosi teške odluke, „koje vode ka napretku u dijalogu izmedju Kosova i Srbije, pod okriljem EU“.

„Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, naveli su Šolc i Makron u pismu Vučiću.

Makron i Šolc su naveli da su zajedničko pismo uputili „u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“.

„Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“, napisali su nemački kancelar i francuski predsednik.

„Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu izmedju Kosova i Srbije, pod okriljem EU“, navodi se u pismu, uz izražavanje nade da će ova inicijativa naići na Vučićevo „interesovanje i podršku“, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

(Espreso/Agencije)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime