Migranti beže iz Evrope nazad odakle su došli – plaćaju 5000 evra krijumčarima za povratak

0

Svet se okrenuo naopako. U normalnim okolnostima migranti su se odlučivali da na riskantan put brodovima preko mora iz Afrike dođu u Evropu. Sada migranti koji su došli iz Maroka u Španiju kopaju rukama i nogama da se vrate u svoju matičnu zemlju.Plaćaju krijumčarima 5500 evra da ih prevezu nazad u Afriku.

Pre nego je izbila pandemija hiljade migranata je svake godine prelazilo Gibraltar da bi se dočepalo Španije i Evrope. Sada ulažu napor da se prevezu u suprotnom smeru . – navodi britanski list The Telegraph.

Dodatni razlog za povratak Marokanaca je i taj što je njihova matična zemlja uvela mere kojim se zabranjuje povratak iz inostranstva svima koji su se zadesili van zemlje tokom pandemije koronavirusom. Procenjuje se da se oko 18 000 Marokanaca nalazi u drugim državama za koje važe ove mere zabrane povratka.

“Кrijumčari pokazuju izuzetnu fleksibilnost i prilagodljivost u svom kriminalu tako što sada organizuju prelaze za ilegalne marokanske izbeglice koje beže od Covid-19 u suprotnom smeru, odnosno iz Španije u Maroko”, citirao je španski list “El Pais” interni dokument Evropske komisije.

 

Novi centar

 

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime