Milan St. Protić: Opozicija mora u bojkot, brinite za sledeće generacije, ne za sledeće izbore

0

Jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS) i nekadašnji ambasador u Americi Milan St.Protić ocenio je da opoziciji nema druge i da mora u bojkot predstojećih izbora.

On je u kolumni za “Blic” naveo da je odgovor na pitanje zašto opozicija mora u bojkot prost i da glasi “da Srbija nije demokratska zemlja”.

“‘A zašto nije demokratska zemlja?’ čujem tvoje sledeće pitanje. Zato što se pobednik izbora zna unapred. To saznanje čini izbore bespredmetnim. Bespredmetnim i nepotrebnim. Dakle ovo bi trebalo da je jasno kao dan. Svako ko misli da je demokratija najpouzdanije jemtvo nacionalne stabilnosti, mora da se sa ovim saglasi. Svaka autokratija se zasniva na sili. Na sili i na pretnji. Svaka sila, sledstveno, izaziva otpor. Tad je sukob neizbežan. Videli smo to u bezbrojnim istorijskim primerima. U krajnjoj liniji tako je bilo i sa Miloševićevim samodržavljem”, ocenio je Protić.

Protić je ocenio da bojkot nije i ne može biti cilj samo po sebi i da bi opozicija kojoj nedostaje ideja i akcije trebalo da da bude u svakodnevnoj kampanji po čitavoj Srbiji sa stavovima suprotnim od valsti, ali i drugačijim od ranijih, uveliko potrošenih.

“Iz dana u dan. Od sela do sela. Od čoveka do čoveka. Govorite iskreno, govorite jednostavno, govorite pošteno. I ponašajte se u skladu sa svojim rečima. Bez skupih odela, limuzina i pratilaca. Bez pompe i raskoši. Bez krupnih parola i jeftine demagogije. Bez olakih obećanja i neukusnih komentara. Bez razmetanja i popovanja. Osudjujte sve što je rdjavo i trulo. Ukazujte prstom na ono što je pogubno i zlo. Zagrmite protiv neukusa, vulgarnosti, prostote i kiča. Dižite glas protiv naopakosti, bestidnosti, neistina. Ne hvalite se i ne busajte se u grudi. Preskupa je cena plaćena za megalomanske snove naših vladara. Budite skromni, predani i neposredni. Brinite za sledeću generaciju, ne za sledeće izbore. Budite strogi prvo prema sebi i svojima, a potom prema drugima. Shvatite da pripadate klasi privilegovanih i da je vaša uloga da budete ubogima na usluzi”, savet je Protića opoziciji.

On je rekao da opozicija mora da zasuče rukave jer se demokratija ne dobija na srebrnom poslužavniku.

“Ona se osvaja borbom. Upornom i rizičnom. I dugotrajnom. Ako niste sposobni ili niste raspoloženi za ovo, odustanite odmah. Nemojte i vi zaludjivati ovaj napaćen i anesteziran puk. Ne dodajte so na ljutu srpsku ranu “, poručio je Protić.

Beta

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime