MILANOVIĆ IZAZVAO HAOS Svetski mediji bruje o izjavama hrvatskog predsednika, Šiptari kukaju, Ukrajinci besni!

0
Foto: Screenshot Youtube

Izjava Zorana Milanvića juče je izazvala buru u domaćim i stranim medijima

Hrvatski predsednik je u svojoj izjavi medijima u Petrinji utvrdio da je „Kosovo oteto od Srbije“.

Kojeg vraga Turci rade u BiH? Od Hrvatske pudlice rade Borell, Mogherini i neki mediji“, rekao je o mirovnoj misiji o BiH u kojem je odbijeno sudelovanje Hrvatske.

„Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto? Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kak se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta“; rekao je Milanović.

Hrvatski mediji: Da nije ipak lapsus?

Hrvatski mediji su se ubrzo okomili na Milanovića. Tako „Jutarnji list“ izjavu predsednika smatra „međunarodnim incidentom“, nadajući se da je ipak u pitanju „lapsus lingue“. „Večernji list“ je malo direktniji: „Predsednik Hrvatske izgubio kontrolu, bliži se Miloševićevoj retorici, mora se kontrolirati“.

Oglasio se i premijer Hrvatske Andrej Plenković i rekao da su „Milanovićevi stavovi sve gori i da to traje već godinu dana“, prenosi Večernji list.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu hrvatskog predsednika koji je rekao „da su Hrvatska i Međunarodna zajednica anketirale Kosovo kao i da je ono oteto od Srbije“, Plenković je odgovorio „Ovo traje 11 meseci i stavovi su gori, zar ne vidite problem“?

– Niti jedna zemlja nije anektirala Kosovo. Kosovo je samostalna, nezavisna država koju je Hrvatska priznala. Niko nije anektirao Kosovo. Da ga je neko anektirao onda bi ga pripojio nekoj drugoj državi. Važno je da je Kosovo nezavisno, da imamo s njima diplomatske odnose, ministar Filipović je bio na Kosovu, išli su i drugi zvaničnici. Ovakav narativ o Kosovu nismo još nikada doživeli. Sad je zvezda ne samo u ruskim medijima, nego i u srpskim, ta popularnost baš se širi kod svih onih koji imaju tzv. ispravne i principijelne, konzistentne stavove“, kazao je Plenković.

Kosovski Albanci sluđeni i u šoku

Sa druge strane, Milanovićeva izjava izazvala je tugu i nevericu na Kosovu. Mnogi su u tolikom šoku da su zamolili da prespavaju, da se uvere da nisu sanjali, pa da tek onda daju izjavu, kako doslovce piše „Večernji“.

U snoviđenja jedini ne veruje bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji je bio vrlo oštar:

– Izjava hrvatskog predsednika je besmislica koja se kao takva mora odbaciti jer iskrivljuje mnoge istorijske i političke istine. Ta izjava više sliči na jezik srpske Akademije ili Srpske pravoslavne crkve nego na izjavu predsednika prijateljske zemlje Kosova, poput Hrvatske. Stoga je ova izjava protivna istorijskoj realnosti na Balkanu koju naše dve države, Hrvatska i Kosovo, predstavljaju. Dakle, dele istu sudbinu od raspada Jugoslavije do krvavog rata s Miloševićevom Srbijom. Kosovo je nezavisna država i prema tome to je nepovratna stvarnost koju priznaju sve demokratske države sveta“, kazao je Enver Hodžaj.

Izjavu komentarisali svi svetski mediji

Milanovićevom izjavom bave se i svetski mediji, pa apostrofiraju reči kojima hrvatski predsednik brani Putina i protivi se naoružavanju Ukrajine.

„Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je zapadne zemlje zbog snabdevanja Ukrajine tenkovima i drugim naoružanjem i poručio da Krim više nikada neće biti deo Ukrajine“, piše danas britanski list Gardijan i dodaje:
„Milanović je zauzeo stav protiv EU otkako je 2019. godine izabran za levičarskog i liberalnog kandidata, a svoju politiku je uskladio sa politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i lidera bosanskih Srba Milorada Dodika“.

Usledila je reakcija i ruskih medija, pa je tako Raša Tudej imala svoj komentar na izjavu Milanovića.

„Milanović je rekao da od 2014. traju napori da se izazove sukob sa Rusijom, „i da je izbio rat”. On je upozorio da lideri NATO-a ne bi trebalo da pretpostavljaju da Rusiju mogu tretirati kao Srbiju, koju je zapadni blok bombardovao 1999. godine usred nasilja na Kosovu“, piše Raša Tudej.

O Milanoviću je pisao i Asošiejted pres, čiji su tekst potom preneli i brojni drugi svetski mediji, uključujući Vašington post, Ej-Bi-Si njuz…

„Milanović je na predsedničkim izborima u Hrvatskoj 2019. pobedio kao levičarski liberalni kandidat, kontrapunkt konzervativnoj vladi koja je trenutno na vlasti u Evropskoj uniji i članica NATO-a. Ali od tada se okrenuo populističkom nacionalizmu i kritikovao politiku Zapada. prema Rusiji, kao i prema Balkanu. Milanović je izgradio prorusku reputaciju, što je više puta negirao. Međutim, poslednjih meseci otvoreno se protivio prijemu Finske i Švedske u NATO, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u okviru pomoći EU toj ugroženoj zemlji“, piše AP.

Skaj njuz naglašava da je Milanović predsednik zemlje koja je članica NATO alijanse i da sa te pozicije kritikuje slanje oružja u Ukrajinu.

„Međutim, od kada se okrenuo populističkom nacionalizmu, kritikuje zapadnu politiku prema Rusiji, ali i prema Balkanu. Gospodin Milanović je izgradio prorusku reputaciju, što uporno negira“, pišu oni.

Reakcija MSP Ukrajine

Za Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine neprihvatljiva je izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da „Krim nikada više neće biti Ukrajina“.

Milanovića optužuju da je ovom izjavom zapravo doveo u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine.

“Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsednika koji zapravo dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine” napisao je na zvaničnoj Fejsbuk stranici portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime