Milanović: MI SMO NAJVEĆA SILA! „Nema šanse da Hrvati poginu“

0
Foto: EPA / Antonio Bat

Zoran Milanović se na pres konferenciji osvrnuo na današnji sastanak hrvatskog i britanskog ministra odbrane na kojem se govorilo i o krizi u Ukrajini.

On je kritikovao Veliku Britaniju i rekao kako ne želi da pogine“ niti jedan Ukrajinac, niti Rus, a Hrvati nema šanse“.

„Mislim da je to neodgovorna politička pozicija. Ne mislim da je ministar došao zbog Ukrajine, to je potpuna slučajnost, poseta je dogovorena ranije. Ne nalazim se s ministrima odbrane. Velika Britanija je izašla iz EU, što joj u mojim očima daje puno manju važnost. Ima ozbiljnu političku situaciju unutar zemlje i sve što premijer radi sada je posledica toga. Velika Britanija neka pošalje još hiljadu vojnika u Estoniju, ali dovoditi Ukrajinu u takvu vrstu zablude, huškati je i držati je taocem Londona i Vashingtona, a zemlja stagnira i ne napreduje prema EU što joj trebati dati. U tom smislu ja sam ukrajinski prijatelj. Ne želim da pogine niti jedan Ukrajinac, niti Rus, a Hrvati nema šanse“, poručio je Milanović.

Na pitanje zašto se on nije našao s britanskim ministrom Benom Vallaceom, kazao je:

„Zašto se nisam našao s nekim ministrom? Realno ne znam ni njegovo ime. Za politiku Londona smatram da je neodgovorna. Šalje zbunjujuće poruke i dolazi do nesporazuma s Rusijom. Stabilnosti Europske unije nema bez Rusije u jednačini. S njima se treba dogovoriti. Mi možemo pokazati solidarnost, ali otići u Kijev na ukrajinski račun je licemerje. Biti solidaran i podržavati ih da se sukobe je neodgovorno – dodaje te kaže da je rešenje zdrav razum.

„Imamo puno ozbiljnije probleme od Ukrajine. Nekakvi kriteriji u međunarodnim odnosima moraju postojati. I da Rusija je sagovornik, ne moj, ali verovatno američki. Da se dogovore i puste tu Ukrajinu na miru. Imate celu jednu garnituru koja živi od tog nerede“, kazao je.

Osvrnuo se i na pregovore u BiH.

“ Bošnjačke stranke se ohrabruje da se ide đonom na Hrvate. Koji je onda motiv i daju Hrvatima milostinju? Modus operandi je isti kao i Slobodana Miloševića krajem 80-ih. BiH bez Hrvata ne postoji. Bošnjački političari kupuju vreme. Ja sam reagovao da se pošalje jasna poruka i ne ohrabruje takva politika. Hrvatska vlast su saboteri, ne postupaju što im je u moći. Pokazaćemo jasan stav, Hrvati su u situaciji gde ih se tretira kao idiote. Ovi koji su sad posredovali ometaju proces jer se ništa ne miče s mesta. Bliže se izbori i hrvatske predstavnike će izabrati Bošnjaci. To je tako. Ne ponavljajte greške srpskih hegemonista s kraja 80-ih godina“, rekao je on.

Večernji/Alo!

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime