Mitropolit Porfirije: Javno spaljivanje fotografije vladike Irineja je poziv na ličn – država treba da reaguje!

0

U crkvenoj javnosti je osećaj uznemirenja i indignacije izazvao snimak spaljivanja fotografije episkopa bačkog dr Irineja Bulovića, objavljen na Jutjubu, saopštava mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U saopštenju se navodi da je nesumnjivo da se ne radi samo o provokaciji, nego o programskom pozivu na brutalan obračun sa vladikom Irinejem.

– Tokom jučerašnjeg dana u crkvenoj javnosti je osećaj uznemirenja i indignacije izazvao snimak spaljivanja fotografije Episkopa bačkog dr Irineja Bulovića, objavljen na Jutjubu. Nesumljivo je da se ne radi samo o provokaciji, nego o programskom pozivu na brutalan obračun sa vladikom Irinejem. – navodi se u saopštenju mitropolita Porfirija.

– Sablasna tišina koja prati spaljivanje fotografije na trščanoj ogradi potseća na inkvizitorske lomače ili na slične, ritualne egzekucije. Sve to nam otkriva nesumnjivi devijantni karakter realizatora snimljenog sablasnog performansa, koji ovim putem zapravo svima upućuje nemušti vapaj za pomoć. O takvim teškim psihičkim problemima, nažalost, suviše često saznajemo preko medija, kada masovne ubice ovakve poruke prvo objave na internetu, a potom krenu u realizaciju.- naveo je Porfirije u saopštenju.

– U ovakvim slučajevima, velika je odgovornost državnih organa, jer, ne radi se o pretnji samo prema episkopu Irineju i njegovoj okolini, nego i za društvo, a najviše za samog počinioca.- zaključuje mitropolit Porfirije.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime