Mlađan Đorđević: Vlast prodaje budućnost naše dece – RIO TINTO će u Srbiji ostaviti pustoš i zagađenje apokaliptičnih razmera!

0

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je danas da će kada multinacionalna kompanija Rio Tinto ode, Srbiji ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada.

„Ovo je ekološka katastrofa u povoju. Iza svakog kilograma litijuma koji se iskopa, ostane 50 kilograma otrovne šljake. Procenjuje se da se ovde pod zemljom nalazi preko 130 miliona tona litijuma, znači Srbiji će kada Rio Tinto ode ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada“, kazao je Đorđević tokom obilaska te kompanije.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta, Đorđević je kompaniju obišao danas u sklopu „Razgovora sa Srbijom“, kao i sela u lozničkom kraju, gde multinacionalni koncern Rio Tinto vrši istraživanja ruda.

On je naveo da su u celom poslu „nejasne garancije u vezi sa zaštitom životne sredine“, navodeći da kompanija koja vrši istraživanja ne uliva poverenje.

„Radi se o problematičnom multinacionalnom koncernu, sa kojim je vlada Norveške potpuno prekinula saradnju zbog kršenja ekoloških standarda. Rio Tinto je širom Afrike i Azije pod optužbama za uništavanje životne sredine i za korupciju“, kazao je lider pokreta Oslobođenje.

Prema njegovoj oceni, taj projekat je pod „plaštom tajnosti“ a krivca za negativne efekte iskopavanja treba tražiti pre svega u vlastima Srbije jer, kako je kazao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić „rasprodaje čist vazduh, čistu zemlju i šume, čiste reke“.

„Vučić i njegova pohlepa su jedini odgovorni ako uskoro jedan od najlepših delova Srbije postane deponija otrovne jalovine“, kazao je Đorđević i dodao da pokret Oslobođenje „zvanično traži moratorijum na taj i sve slične projekte, koji nanose trajnu štetu životnoj sredini i zdravlju građana Srbije“.

Pokret Oslobođenje pružiće podršku protestu u organizaciji udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, u utorak 27. oktobra u 11 časova, u selu Brezjak, gde se nalazi predstavništvo kompanije „Rio Tinto“.

Danas

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime