Moma Kovačević iz Pokreta „1 od 5 miliona“: SNS skuplja potpise za Desnicu; Vacić kaže – nije istina!

0

Nakon optužbi Pokreta slobodnih građana da su primetili da im aktivisti Srpske napredne stranke prikupljaju potpise u pojedinim opštinama, Pokret „1 od 5 miliona“ objavio je da vladajuća partija na istovetan način priprema Srpsku desnicu Miše Vacića za izlazak na izbore. Proveravali smo zbog čega bi jedna stranka uopšte imala interes da u kampanji pomaže druge političke organizacije?

Srpska desnica ili desna ruka Srpske napredne stranke? U pokretu „1 od 5 miliona“ nemaju dilemu da upravo vladajuća partija prikuplja potpise za stranku koju vodi Miša Vacić. Izneli su dokumenta za koja tvrde da su im stigla direktno iz Srpske desnice, koja ukazuju na raspodelu mandata pre nego što su izbori uopšte održani.

„Bivši član njihovog izbornog štaba nam je poslao dokumenta na kojima su popisane opštine u kojima oni izlaze na izbore i broj odbornika koje spremaju“, kaže Moma Kovačević iz Pokreta „1 od 5 miliona“. „Sa druge strane možemo videti da oni nemaju nikakvu kampanju trenutno, ne postoje u mejnstrim medijima. Tako da se sprema da oni uđu u vlast na mala vrata.“

Ne u mejnstrim medijima, ali Srpska desnica kampanju vodi iz jednog podruma na Novom Beogradu. Lider Desnice Miša Vacić demantuje da im potpise prikupljaju naprednjaci i tvrdi – informacija nije mogla da potekne od njihovog bivšeg člana, jer se iz Srpske desnice niko nije iščlanio.

„Reč je o jednoj poluinformaciji koja ima zlu konotaciju. Činjenica je da izlazimo na izbore u 48 lokalnih samouprava i to je javna informacija, jer svako ko se kandiduje na lokalnim izborima mora da od opštinske izborne komisije preuzme materijal. Tako da – nije istina, evo gledam u oči sve ljude koji gledaju ovo. Nije istina“, poručuje Vacić.

Zbog čega bi neka stranka uopše prikupljala potpise za svoje, na papiru, političke protivnike? Zbog privida demokratije i legitimiteta, koji je uzdrman odlukom dela opozicije da bojkotuje predstojeće izbore, smatra politički analitičar Mikloš Biro.

„Oni će građane Srbije lako ubediti preko kontrolisanih elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom da je to sve u redu, da su izbori bili super i da je parlament legitiman, ali teško da će ubediti međunarodnu zajednicu, samom činjenicom da postoji izveštaj Fridom hausa koji kaže da smo mi hibridna demokratija, što znači – ima izbora, nema demokratije u Srbiji“, ističe Biro.

Kako kaže, u poslednje četiri godine blizu 600 odbornika koji su mandate osvojili na listama drugih stranaka, u postizbornoj kombinatorici se odjednom prepoznalo u vrednostima Srpske napredne stranke.

N1

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime