NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS DO SAD Kazne su stroge, a evo ko može da izlazi u narednih 60 sati!

0

Do ponedeljka u 5 sati ujutru nećemo moći da napuštamo svoje domove

Na teritoriji čitave Srbije je počeo policijski čas koji će trajati do ponedeljka u 5 sati ujutru. Ovo je ujedno i najduži period, u kome nećemo moći da napuštamo svoje domove, od početka uvođenja vanrednog stanja, izazvanog epidemijom korona virusa. Punih 60 sati nećemo moći da izađemo napolje.

Iako je prvobitno bilo najava da će ova mera biti uvedena samo u najvećim žarištima korona virusa u Srbiji, Beogradu i Nišu, ona ipak važi za teritoriju cele zemlje.

Kada je reč o najstarijim građanima, stariji od 65 u gradskim i stariji od 70 godina u seoskim sredinama svakako neće moći da napuštaju svoje domove. Za njih i dalje važi takva mera u svim danima, osim petkom kada im je dozvoljena kupovina namirnica od 4 do 7 sati ujutru.

Važno je napomenuti da je kretanje i okupljanje zabranjeno na javnim površinama, te tako svi koji imaju svoje terase i dvorišta slobodno mogu, bar na taj način, da izađu iz zatvorenog prostora.

Za sve ostale ovo je novina, istini za volju, najavljena je unapred, pa ne bi trebalo da bude nepredviđenih sitacija.

Od početka uvođenja vanrednog stanja, zabrane kretanja i policijskog časa nije bilo zabranjeno da se izlazi u hitnim slučajevima, odnosno nije bilo zabranjeno potražiti medicinsku pomoć.

Kada je reč o poseti lekaru, izuzeci se ne odnose samo na one koji osećaju simptome Covida-19, već i na sve ostale. Hitna pomoć radi, kao i do sada 24/7, kao i porodilišta.

 Ako vam za vreme policijskog časa bude loše, odmah se zaputite u bolnicu! To niko ne može da vam zabrani – potvrdio je i doktor Svetozar Putnik na današnjem panelu Tu smo.

Za sve one koji osete simptome novog virusa, dežurne Kovid ambulante rade svakog dana od 7:00 do 22:00 časa.

Šetnja kućnih ljubimaca
Svoje ljubimce, vlasnici će moći da prošetaju od 23 časa do 1 ujutru, i u nedelju u periodu od 8 do 10 sati ujutru, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Vremenska prognoza, šetnja

Vremenska prognoza, šetnja, Foto: Tanjug

 

Budući da je zabranjeno okupljanje na javnim površinama, vlasnici bi ljubimce trebalo da šetaju sami i na propisanoj, bezbednoj udaljenosti od ostalih.

Ko je sve izuzet od ovog pravila?
Kretanje u toku policijskog časa omogućeno je i svima onima koji poseduju dozvolu za to. Dozvolu za kretanje je od srede 8. aprila u popodnevnim časovima moguće dobiti elektronskim putem.

A, reč je o dozvolama za privrednike, poljoprivrednike i građane koji brinu o drugima. Elektronske prijave se obrađuju i odobravaju takođe elektronski.

Poljoprivredici u toku ovog vikenda isključivo na mehanizaciji
Poljoprivrednici u Srbiji mogu potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivednoj mehanizaciji.

To je potvrdio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je rekao da će svi poljoprivednici, kao i svih prethodnih vikenda, moći slobodno da izađu na njive na traktorima kako bi obavljali prolećnu setvu, pre svega kukuruza i drugih kultura.

Ало

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime