Nalaz stručnjaka iz Novog Sada: Do smrti bebe u Sremskoj Mitrovici došlo zbog nasilnog porođaja

0
Foto: Pixabay (ilustracija)

Obdukcioni nalaz umrle bebe Marice Mihajlović, koja je optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, pokazuje da je do smrti novorođenčeta došlo zbog nasilnog porođaja.

U izveštaju pedijatara Klinike za pedijatriju Dečije bolnice u Novom Sadu, na osnovu obdukcionog nalaza u koji je portal Nova.rs imao uvid, navodi se da je smrt devojčice Elene nastupila u 4.38 minuta, 12. januara.

„Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma“, piše u pomenutom izveštaju.

Marica Mihajlović je potvrdila rezultate obukcije i istakla da se neće zaustaviti sve dok doktor, koji je trenutno u pritvoru, ne bude kažnjen.

„Neću se zaustaviti dok ne isteramo pravdu i dok doktor ne bude kažnjen. Treba da kontaktiramo advokata povodom toga, jer smo dobili nalaz obdukcije. Nemam snage, ne osećam se dobro, ali ne odustajem“, rekla je Mihajlović za Nova.rs.

Pokret „Kreni – promeni“ predao je danas Ministarstvu zdravlja peticiju koju je potpisalo više od 190.000 građana, a kojom se traži da se porodiljama u Srbiji obezbedi po jedan besplatan pratilac tokom porođaja.

Peticija sa istim zahtevom predata je juče bolnici u Sremskoj Mitrovici, u kojoj se dogodila smrt bebe na porođaju, a koja je nakon toga prihvatila da porodilje ubuduće imaju tokom porođaja jednog besplatnog pratioca, po svom izboru.

Prijavite akušersko nasilje

Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

– Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; [email protected] i [email protected])

– Zdravstvena inspekcija: [email protected], [email protected]

– Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, [email protected], [email protected]

– Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: [email protected]

Izvor: 021.RS

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime