NATO U ŠOKU! ODKB STIŽE U DONBAS!?

0

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) mogla bi da pošalje mirovnjake u Donbas uz saglasnost Kijeva i sankcije Saveta bezbednosti UN, izjavio je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas.

„Hipotetički, ovo se može zamisliti (raspoređivanje mirovnjaka – prim. aut.) uz dobru volju Ukrajine, jer je to njena teritorija, ako postoji mandat Saveta bezbednosti UN i ako se ukaže potreba i ova odluka bi bila ona koju podržavaju sve naše vlade“, rekao je Zas agenciji Rojters.

Rešenje za nastalu situaciju, smatra Zas, treba tražiti kroz dijalog. “Mora postojati razumevanje potrebe da se sedne za sto i da se nešto dogovori. Ovo je nova realnost”, rekao je generalni sekretar.

On je dodao da ODKB i njeni članovi uvek pažljivo procenjuju svaku odluku u vezi sa upotrebom sile, ako je potrebno, organizacija može brzo da pošalje mirovnjake. “Verujte mi možemo da pošaljemo koliko nam treba. Ako nam treba 300 hiljada, onda ćemo poslati, ako treba 17 hiljada, onda ćemo poslati. Ako treba više, poslaćemo još. Koliko god nam treba“, rekao je Zas.

U četvrtak je situacija u Donbasu eskalirala, Donjecka i Luganska Narodne Republike su prijavile desetine napada ukrajinskih snaga bezbednosti. Rukovodstvo DNR i LNR najavilo je privremenu evakuaciju građana u Rostovsku oblast u vezi sa pretnjom invazije od strane Ukrajine. To se pre svega tiče žena, dece i starih.

Izvor: Pravda

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime