NEKA OPROSTI DRITAN, ALI… Da li je pristojno da sa 74 odsto PRAVOSLAVNIH vlada jedan Albanac od 4,91 odsto?

0

Кako je krenulo Dritan Abazović biće novi premijer Crne Gore! Mašala, pripadnik naroda koga po zvaničnim podacima u Crnoj Gori je 4,91 odsto određivaće sudbinu ove nesrećne države najmanje 12 meseci!

I nikome ništa, niko da se zapita da li je to pristojno, da nije bezobrazno i je li baš demokratski da nam pripadnik naroda koga je izbrojano u tolikom broju određuje sudbinu, pa makar i godinu dana! Izgleda da je pitanje koje sam postavio zapravo nepristojno i bezobarzno, nije u skladu sa evropskim i demokratskim vrednostima, posebno NATO standardima!

Zaboravili smo da smo pravoslavna zemlja

Pravoslavnih Srba i Crnogoraca po zvaničnim podacima je u Crnoj Gori 74 odsto! Valja to ponoviti, jer smo izgleda zaboravili da smo pravoslavna zemlja, ali da smo pristali da pravoslavlje ne postane naša glavna narodnosna krakteristika, čak se poneki toga i stide i kažu da su ateisti, da ih vjera, pa ni pravoslana i ne zanima i da pripada prošlosti i turističkim potencijalima! Ipak, obrni i okreni, Crna Gora je sa tričetvrtinskim pravoslavnim stanovništvom sa kojim će, kako je krenulo, vladati predstavnik naroda koga u Crnoj Gori nema ni pet odsto! Da nije malo mnogo, gospodo Albanci, da nije malo nepristojno i bezobrazno i ima li toga igdje?

Da li je u Francukoj premijer neko iz arapskih zemalja i da li se među engleske lordove uvuče neko ko nije lord, a još nije ni Englez, nego dolazi iz neke vanbritanske nacionalne zajednice u Velikoj Britaniji? Ni u Španiji nijesam primjetio da barjači drugi narod osim španskog!

Neka oprosti dritan, ali…

U Crnoj Gori ne postoje takva podrazumijevaća demokratska pravila, nego može da vlada Dritan sa 5 odsto političke podrške i da je potomak naroda koga ima nešto manje od tog procenta u Crnoj Gori! Neka oprosti Dritan, ali čini mi se da u ovoj zemlji nedođiji i da neko predloži magarca za premijera, ali da je taj magarac položio ispit evroatlanstskih i evropskih vrijednosti, imao bi šanse da počne konsultacije sa političkim strankama oko sastava novog kabineta!

Uz Dritana, kako čujemo, u novom kabinetu biće više od polovine ministara iz redova muslimana i Albanaca. Nešto se Hrvati i ne pominju, ali možda vremenom i neko iz tih redova uskoči u vladu i to mimo izbora i mimo 0,97 procenata toga naroda koji živi u Crnoj Gori! I kada se sve sabere onda se sabere da će predstavnici oko 18 procenata domaćeg stanovništva vladati sa 74 odsto pravoslavnog stanovništva! I niko se zbog toga ne uzbuđuje i niko da postavi pitanje gdje toga ima i kako to da baš toga ima samo u Crnoj Gori!

Lično mi je neshvatljivo da se niko iz redova Albanaca, Bošnjaka i muslimana, koji figuriraju za sastav nove vlade, ne upita ima li smisla da u takvom odnosu demografskih procenata, baš oni budu ministri, pa čak i da neko od njih bude i premijer!

Neshvatljivo mi je da Fatmir, Genci, Ervin, Кenana, Damir ili ostali iz te družine, ne kažu sebi u ogledalo – pa nema smisla da sami vladamo Crnom Gorom, ipak nas je tek 18, a njih 74 odsto! Zaogrnu se naša braća građanskim plaštom i kažu da tako treba i mora i da je to najbolje rješenje i za njih i za nas. Boli ih uvo što ni u najgrađanskijim državama svijeta nema takvog primjera!

Nema šanse da će na ovome stati…

Dritan se pokazao u poslednjih dvadesetak mjeseci kao daroviti teorijski istraživač politike. Кao malo kojem političaru u svetu poći će mu za rukom da za 20 meseci u praksi isproba svoja dva teorijska politička koncepta, odnosno ideju ekpertske i manjinske vlade na brdovitom Balkanu! I nema šanse da će na tome stati!

Кada mu propadne i druga politička praksa, izmisliće garant i treću! I sve tako dok mu ne dosadi! A dok njemu ne dosadi pravoslavni Srbi i Crnogorci ima da se pitaju sa svojim gaćama, taman kao što se njima pitaju i današnji nesrećni Sirijci!

I zbog toga mi se čini da smo zapali u neki duboki pravoslavni dremež i da smo pod teškim bensedinima i leksilijumima, pa nam se čini da sve ovo sanjamo. Кako je krenulo možda se probudimo, ali će možda tada biti kasno! Stvarnost će nas natjerati da se vratimo u pređašnju samodovoljnu narodnu komu!

Izvor: Srpska24.me (Ivan Milošević)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime