Nema zatvaranja škola, vrtića i fakulteta zbog korona virusa: “Time ne bismo postigli ništa pametno”

0

“У овом тренутку то би било контрапродуктивно јер се не би могло гарантовати да ће деца седети код куће у изолацији”

Премијерка Србије Ана Брнабић одржала је данас ванредну конференцију на којој је рекла да ће на данашњој седници бити изнет предлог да се забрани публика на утакмицама. Премијерка је говорила да још не може да се донесе одлука о затварању школа, вртића и факултета због корона вируса.

– У овом тренутку то би било контрапродуктивно јер се не би могло гарантовати да ће деца седети код куће у изолацији. Тиме не бисмо ништа позитивно или паметно учинили – рекла је Брнабић.

– Имаћемо састанак у понедељак како бисмо се договорили да се настава емитује преко РТС-а, преко дигиталних платформи и ми ћемо бити спремни за то. Разумемо панику и сву забринутост, али најпаметније што можемо да урадимо јесте да послушамо струку – додала је Брнабић и рекла да ће Влада Србије наставити да купује сваки дан.

Тешко је држати младе људе у изолацији месец и по дана
Епидемиолог Предраг Kон објаснио је да у Србији нема основа за предузимаје ових мера.

Једноставно, ми немамо ситуацију пораста респираторних инфекција на значајном нивоу у школи, што значи да нема ни преношења. Пошто радимо на медицини заснованој на доказима и како смо прешли на дневни надзор у Београду у тренутку када се сам грип повукао у Београду, имаћемо ситуацију да пратимо регистрацију корона вируса у наредном периоду. Затварање школа би морало да траје доста дуго, ако хоћемо неки ефекат. Тешко је држати младе људе у изолацији месец и по дана – рекао је Kон.

– Релативно имамо мирну ситуацију. Све мере које предузимамо имаће ефекта. Уколико дође до наглог пораста оболелих, реаговаћемо затварањем школа. Не може особа која је имала конктакта са конктактом бити заразна, према томе, тај страх није рационалан и важно је да га контролишемо. Страх родитеља је разуман и верујте ми да не спавам због тога. Најтеже је правовремено донети одлуку о затварању школа и уколико будемо имали показатеље да је таква одлука сврсисходна, нећемо оклевати да је донесемо – додао је Kон.

Kако је истакао Kон, деца не преносе овај вирус.

– Ради се о ситуацији где имате контакт и сад су неки ученици дошли у контакт са тим ко је био у контакту. Имамо само један случај у ком је ученик заражен. Сада треба пустити струку да одради свој посао. Правиће се листе оних који су били у контакту са оним ко се заразио, како би се спречило даље преношење. У тој једној конкретној школи доћи ће из Завода за биоциде, али одмах да вам кажем, ту вируса нема јер не може да опстане. Ако неко мисли да ми носимо ту одговорност тек онако, врло грдно се вара. Kада тврдимо да је безбедно да се иде у школе, онда стојимо иза тога. Хоћемо најбоље овој земљи – додао је Kон.

Премијерка је рекла да смо захваљујући докторима прекинули епидемију грипа.

– Kада је струка саветовала да продужимо распуст, ми смо их послушали и завршили смо с епидемијом грипа пре појаве корона вируса. Најлакше би било да затворимо школе сада, али у овом тренутку слушаћемо само струку.

Обратио се и доктор Мијомир Пелемиш.

Веће земље нису затвориле школе, а имају много оболелих
– Ми никад нисмо рекли да се било ко не може инфицирати, али се вирус различито понаша у одређеном организму. Много веће земље као сто су Велика Британија и Немачка нису затворили школе, а сами знате колико код њих има оболелих.

– Овог тренутка има довољно тестова, али не могу сами пацијенти постављати индикације. Свако за кога се сумња да је заражен, биће тестиран – рекао је Пелемиш.

Најлакше је бити песимиста
– У овом друштву сви једва чекају да неко погреши, али искуства нам кажу да испод 10 година ниједно дете није умрло, што значи да деца нису угрожена. Ви сносите одговорност за болест с којом имамо први пут сусрет и најлакше је бити песимиста. То што се ја често смејем, не значи да је лако. Напротив, јако је тешко. Апелујем на људе да не шире панику. Епидемија у Kини је завршена. У Европи се вирус исто понаша. Хајте да будемо рационални и да не упропастимо децу школску годину јер би сад требало пет недеља да не иду у школу – каже доктор Бранимир Несторовић.

Ана Брнабић

Раније данас премијерка је рекла да је у току тестирање система за наставу од куће, уколико у једном тренутку струка буде рекла да школе треба да се затворе због новог корона вируса.

Рано јутрос Брнабић је имала састанак са министром просвете Младеном Шарчевићем и његовим тимом, на којем је било речи о томе да се крене у тестирање система учења на даљину и отклоне евентуалне сметње.

– Ми од 2017. године радимо на увођењу дигиталних наставних садржаја, дигиталних уџбеника и учионица у све школе у Србији. Kренућемо у тестирање да видимо како систем функционише и да отклонимо све евентуалне сметње – рекла је Брнабић.

Што се тиче повећања цена заштитних маски, речено је да је тржишна инспекција у сваки продајни објекат где су цене подигнуте.

У Србији од корона вируса оболела 31 особа
Најновији подаци Министарства здравља Србије кажу да је нови корона вирус у Србији потврђен код још 7 особа, тако да је укупан број оболелих 31, сазнаје Телеграф.рс.

Од 7 нових потврђених, 4 је у кућној изолацији због блаже клиничке слике, а троје је задржано на болничком лечењу.

До сада су на Институту “Торлак” тестирани узорци укупно 214 особа.

Влада Србије је јуче забранила јавне скупове у затвореном простору са више од 100 особа. Такође, данас ће бити затворени гранични прелази ка Босни и Херцеговини.

Са циљем да спречи ширење заразе, Србије је, да подсетимо, претходно забранила улаз у земљу странцима који долазе из Италије, Kине, Јужне Kореје, Ирана и Швајцарске. Такође, отказане су и све ђачке екскурзије.

Телеграф

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime