Nemačka ambasadorka: NATO AGRESIJA NA SRBIJU JE BILA OPRAVDANA

0

NOVA ambasadorka Nemačke Anke Konrad nastavila je u poslednje vreme ustaljenu praksu diplomata velikih sila, da odmah pošto im Srbija poželi dobrodošlicu, počnu sa iznošenjem stavova koji su u suprotnosti sa onima zemlje domaćina.

NJena izjava da se „na Kosovu 1999. godine odvijala užasna humanitarna katastrofa uz masovno kršenje ljudskih prava“, otišla je u etar samo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio njene akreditive.

Konradova je na pitanje kako je razumela poruku predsednika Srbije na Generalnoj skupštini UN, da su mnoge zemlje koje se pozivaju na povelju svetske organizacije u slučaju Ukrajine, istu prekršile kada se radi o Srbiji i da li postoje dvostruki standardi, odgovorila da su to dve potpuno različite polazne situacije.

– Od 24. februara Rusija masovno krši Povelju UN i vodi rat protiv nacije sa više od 40 miliona ljudi koja ni na jedan način nije ugrozila Rusiju. Situacija je 1998. i 1999. godine bila potpuno drugačija. Nedvosmisleno je utvrđeno da je situacija na Kosovu predstavljala ozbiljnu pretnju miru i bezbednosti u regionu, da je praćena užasnom humanitarnom katastrofom i masovnim kršenjima ljudskih prava. Nakon dugih i intenzivnih diplomatskih napora NATO operacija bila je jedini preostali put, opravdana kao „ultima ratio“, nakon što je međunarodna zajednica bezuspešno iscrpila sva raspoloživa sredstva za mirno rešavanje sukoba i sprečavanje humanitarne katastrofe – rekla je Konradova u intervjuu za „Politiku“.

U isto vreme i bivša otpravnica poslova u američkoj ambasadi u Beogradu od 2007. do 2010. godine DŽenifer Braš rekla je da EU ne traži mnogo i da od Srbije nije mnogo dobila, uključujući i priznavanje odgovornosti za ratove devedesetih, kao i da su „svi ambasadori SAD bili razočarani Vučićem“.

Reagujući na ovu izjavu, premijerka Ana Brnabić poručila je da je prošlo vreme kad su ambasadori morali da budu zadovoljni predsednikom i Vladom Srbije:

– NJena izjava je pokazatelj koliko se Srbija promenila. Otpravnica poslova iz vremena kada su ambasadori jedini morali da budu zadovoljni predsednikom i Vladom. Narod – manje bitno – navela je Brnabićeva.

I ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagovao je na navode ambasadorke Nemačke i Brašove:

– Kada je nemački ministar odbrane objavio da Srbija vrši masovna streljanja Šiptara na stadionu FK Priština, izrečena je laž koja je uz laž o masakru u Račku poslužila kao opravdanje za početak agresije 19 zemalja NATO na Srbiju. Poštovana ambasadorka Nemačke mogla je svoj mandat da započne izvinjenjem za izrečene laži o Srbiji, ali kada već nije, mogla je i da ne ponavlja laži o srpskoj agresiji na sopstvenu zemlju. Ako ne sme da kaže istinu, poštovana ambasadorka ne treba ni da laže – rekao je Vulin.

Govoreći o izjavi Brašove, Vulin je istakao da je ona izrekla veliku istinu, dodajući da su zato „svi ambasadori bili zadovoljni Vučićevim prethodnicima“.

Dugogodišnji diplomata i naš predstavnik u Ujedinjenim nacijama Branko Branković za „Novosti“ ističe da je ovo ponašanje neoprostivo i da naše Ministarstvo spoljnih poslova mora da ga saseče u korenu:

– Ponavljam da je po Bečkoj konvenciji nedozvoljeno mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje. Nemačka ambasadorka ovom izjavom opravdava bombardovanje Jugoslavije, a suština njene sporne izjave da su bili ugroženi mir i međunarodna bezbednost, pa je NATO zbog toga morao da reaguje. Neophodno je da joj se sugeriše da to ne može da govori, kako ne bi mislila da su i dalje „otvorena vrata“ za iznošenje ovakvih stavova.

HIL RADO „DELI LEKCIJE“

AMBASADOR SAD Kristofer Hil, u istom maniru kao nemačka koleginica, započeo je svoju diplomatsku misiju u Srbiji, a nediplomatske izjave daje gotovo svakodnevno. Tako je u razgovoru za Novu S rekao kako ne smatra da je „situacija na Kosovu od pre 23 godine, na bilo koji način slična ruskoj agresiji i invaziji na Ukrajinu, kao i ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili“.

Hil je takođe nedavno poručio da „Srbija mora da se okrene Zapadu zbog svoje dece jer ona ne odlaze na Istok, nego na Zapad“ i da bi voleo da jednoga dana donesemo odluku o priključenju NATO.

I ŠIB U ISTU PLOČU

I PRETHODNIK Anke Konrad, nemački ambasador Tomas Šib, davao je sporne izjave kojima se direktno mešao u unutrašnju politiku Srbije. On je prošle godine „opravdao zločin protiv humanosti, odnosno NATO bombardovanje SRJ, istakavši da je ta operacija bila neminovna“. Ovakav stav naši zvaničnici ocenili su kao neistinit, nediplomatski i zlonameran.

Novosti.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime