NEMAČKA DOBILA ZELENO SVETLO OD SAD Iznenadna izjava Šolca: Srbija što pre u EU; Diplomatska ofanziva Vašingtona podrazumeva i rešenje pitanja Kosova

0

Nova nemačka vlada želi da stavi tačku na pitanje Kosova

Zvanični Berlin polako preuzima dirigentsku palicu u politici Evropske unije na Zapadnom Balkanu, a posebno u rešavanju kosovskog pitanja, pišu mediji.

Prema pisanju Novosti, nova nemačka vlada želi da stavi tačku na pitanje Kosova. Snažan diplomatski angažman Nemačke ima za cilj i da se iz regiona istisne Rusija, potvrdi pozicija Srbije kao ključne zemlje na ovom prostoru i ubrzanaš put ka EU.

Podseća se i da je nemački kancelar Olaf Šolc u Berlinu za danas organizovao odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Šolc je pozivnicu uputio i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da bi, kako se sepkuliše u diplomatskim krugovima, u jednom trenutku za isti sto doveo Vučića i Kurtija.

Nova nemačka vlada je već pripremila teren za aktivniju ulogu u regionu, pa je tako imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Saracina, dok je visoki predstavnik u BiH takođe njihov kadar, Kristijan Šmit. I šefica diplomatije Analena Berbok nedavno je bila na višednevnoj „turneji“ po zemljama Balkana, gde je poslala ključnu poruku da Berlin i EU neće prepustiti region uticaju Moskve.

Svi ovi potezi Berlina „na liniji“ su i sa diplomatskom ofanzivom Vašingtona, odakle je poslednjih dana u posetu Beogradu dolazilo više visokih zvaničnika, koji su, takođe, u fokus susreta sa srpskim državnim vrhom stavljali ukrajinsku krizu, odnosno sankcije Rusiji, i problem Kosova i Metohije.

Šolc dobio saglasnost SAD

Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za „Novosti“ da je Šolc očigledno dobio saglasnost SAD da se krene u ubrzanje evropskih integracija Srbije, a u kontekstu ukrajinske krize:

„Podsetiću na nedavnu, iznenađujuću izjavu Šolca, da bi Srbiju trebalo što pre primiti u članstvo EU, a današnji sastanci u Berlinu očigledno pokazuju da se i ‘na terenu’ dešava nešto po tom pitanju. Političkom Zapadu je stalo da se sve zemlje na evropskom kontinentu čvršće povežu sa Briselom. Srbija je na putu ka EU, to nam je strateški cilj i verujem da će u Berlinu oko toga biti poslati pozitivni signali. Naravno, očekujem i da će naša strana poslati dobro poznate poruke u vezi sa našim strateškim i nacionalnim interesima, pre svega kada je reč o KiM i RS. Srbija je jedina država koja nije uvela nijednu restriktivnu meru Rusiji i ne očekujem da oko toga bude bilo kakvih promena.“

Dijalog Beograda i Prištine

Diplomata Zoran Milivojević smatra da će Šolc pokušati da odblokira dijalog Beograda i Prištine i da se Nemačka aktivno uključi u rešavanje kosovskog pitanja. Za to je, međutim, potrebno izvršiti pritisak na Kurtija, na kojeg najveći uticaj imaju SAD.

„Nemačka na taj način daje do znanja da kosovsko pitanje smatra temom od značaja za Evropu i da stoji na strani da je EU kao posrednik praktično nadležna za rešavanje ovog pitanja. Ne očekujem mnogo od sastanka ukoliko se ne promeni nešto u nastupu prištinske strane“, smatra Milivojević.

Ukoliko danas u Berlinu bude organizovan trojni sastanak Vučić-Kurti-Lajčak, to će biti prvi susret na visokom političkom nivou Beograda i Prištine od jula prošle godine. Tada, uprkos dobroj volji srpske strane, zbog Kurtijevih opstrukcija nije došlo ni do kakvog pomaka u dijalogu.

Novosti, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime