Nije isto kad kod zubara idemo uveče ili ujutro, a evo šta o tome kaže doktor(VIDEO)

0

Branislav Čukić, specijalista Oralne hirurgije – Implantolog, osnivač i vlasnik Stomatološke poliklinike ORAL B ČUKIĆ, objašnjava da je potreban poseban odnos prema pacijentima koji imaju određene zdravstvene probleme.

U medicini poznati pod terminom “Pacijenti rizika” su svi oni pacijenti koji imaju određene hronične bolesti ili neke druge bolesti koje komplikuju lečenje zuba. Naizgled jednostavno lečenje zuba može postati problematično ukoliko pacijent zataji da kaže da, recimo,  ima astmu.

U svakodnevnoj stomatološkoj praksi relativno često se mogu naći pacijenti rizika koji zahtevaju određene stomatološke intervencije. Ovi pacijenti boluju od različitih sistemskih bolesti, kao što su kardiovaskularna, pulmonalna oboljenja, endokrini poremećaji, bubrežne bolesti, bolesti jetre, hematološka i neurološka oboljenja.

Zbog specifičnosti svakog od nabrojanih oboljenja, neophodno je strogo pridržavanje određenih procedura pre, u toku i nakon stomatološke intervencije, jer stomatolog planiranom intervencijom može da pogorša osnovno oboljenje ako se ne pridržava određenih principa i ovi pacijenti mogu predstavljati rizik za stomatologa i ostalo osoblje ako su u pitanju transmisione bolesti. Rizik je naravno pre svega za samog pacijenta, te je stomatolog dužan da pre nego pristupi lečenju upozna hronologiju bolesti pacijenta.

Osnovni problem u stomatološkom zbrinjavanju pacijenata rizika jesu identifikacija rizika i izbor terapijskog postupka, stoga je neophodno uzeti anamnezu kada pacijent prvi put dolazi u stomatološku ordinaciju. Potrebno je napraviti dobar plan lečenja, prognozu ishoda lečeja i primeniti sve neophodne mere za smanjenje rizika za pacijenta od preduzetog tretmana.

Dr Branislav Čukić objašnjava da je terapeutu uvek mnogo lakše kada pacijent nastupi otvoreno i kaže od čega boluje. Terapeut postavlja pitanja koja mogu da se učine previše intimna, poput pitanja “Da li ste trudni?”. Pacijenti nerado odgovaraju na takva pitanja, a to može da dovede do određenih problema tokom lečenja. Izbor doba dana kada ćemo otići kod zubara je takođe veoma bitan, poslušajte šta kaže doktor:

 

Ukoliko imate pitanja koja biste želeli da postavite stomatologu to možete učiniti na linku OVDE.

 

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime