Novi detalji NEREDA u migrantskom kampu: Povređena dva policajca, haotični prizori (VIDEO)

0
Foto/Printscreen/You Tube

U suzbijanju nereda je učestvovao veliki broj policije, specijalci sa psima su došli u otprilike sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više opština u Kantonu Sarajevo

Sinoć je u kampu Blažuj u Sarajevu izbio nered u kojem su povređena dva policajca, a prevrnuta su i dva policijska automobila. Privedeno je sedam migranta, prenosi Avaz.ba.

Do nereda u kampu Blažuj je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali u drugi kamp da premeste jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

– Radi se o migrantu koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su pokušali nasilno da ga oslobode, nakon čega je došlo do sukoba – saopšteno je iz kantonalnog MUP-a.

IOM, sarajevska policija, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi “žive” na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa, prenosi Klix.ba.

U momentu kada je izbio haos fotoreporter portala Klix.ba je bio u blizini kampa, ali osiguranje mu nije dozvolilo da priđe zbog prevelike opasnosti da bude povređen s obzirom na to da je svađa već počela. On kaže da je ubrzo došlo još patrola, više od 10 njih, pripadnici specijalne policije MUP-a KS koji su bili sa psima. Tada su nastali neredi, a pripadnici IOM-a su izašli iz kampa.

 

Policija je nakon nekog vremena uspela da smiri nemire, no prizori koji su ostali nakon ovoga su dva prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. Jednom delu kampa, gde je sve počelo, policija novinarima uopšte nije dozvolila da priđu.

U ovim neredima su povređena najmanje dva policajca i jedan službenik IOM-a. Prema rečima prisutnih, u suzbijanju nereda je učestvovao veliki broj policije, specijalci sa psima su došli u otprilike sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više opština u Kantonu Sarajevo.

Slični sukobi nisu zapamćeni u Bosni i Hercegovini, ali ni regiji.

U Bosni i Hercegovini je 2018. godine bilo nereda kada su vlasti USK pokušale da blokiraju ulazak migranata u kanton, a s druge strane, na graničnom prelazu Maljevac okupili su se migranti koji su kamenje bacali na hrvatsku policiju. Osim toga, neredi su se uglavnom svodili na svađe između migranata, ali ne njih i policije.

Izvor: Avaz.ba, Klix.ba

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime