OD JEDNOG GRADA ZAVISI SUDBINA UKRAJINE! Vreme je glavni neprijatelj Kijeva, pobeda donosi 3 stvari – poznat kraj RATA?!

0

Prema rečima američkih zvaničnika, sprema se ključna bitka na jugu Ukrajine koja bi mogla da donese mnogo toga Kijevu pre početka zime!

Ukrajina je u prethodnim danima od ruske aneksije četiri ukrajinske oblasti ostvarila nekoliko uspeha i Rusija je navodno izgubila kontrolu nad dve od četiri prisvojene teritorije. Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas zvanično i potpisao federalne ustavne zakone o prijemu pomenute četiri oblasti u sastav Ruske Federacije. Međutim, šef ruske uprave u Hersonu Kiril Stremousov je objavio danas da je ukrajinska kontraofanziva u Hersonu zaustavljena. Ukrajina je sprovela munjevitu kontraofanzivu nakon gubitka četiri regije, a navodno je i otkrivena taktika putem koje su te akcije izvedene.

„Približava se sezona borbi. Prava katastrofa za Ukrajinu bi bila da izgubi pristup moru od Marijupolja do Odese. Pristup Odesi je od vitalnog značaja za Ukrajinu i zato je važno da njene snage na jugu zauzmu ofanzivni stav, a ne samo defanzivni“, izjavio je demokrata Krif Marfi.

Iako je Ukrajina postigla značajne uspehe u kontraofanzivi u Harkovskoj oblasti i ponovnom zauzimanju Limana u Donjecku, američki zvaničnici smatraju da će odlučujući korak biti oslobađanje Hersona. Oni veruju da ukrajinske snage treba da preuzmu jug pre početka zime jer navodno tlo u regionu nije bilo zamrznuto poslednje tri godine. To znači da će teren uskoro postati blatnjav i jako težak za hodanje. To bi obema stranama trebalo da oteža vojne manevre što će ih poslati na glavne puteve gde će vojska biti mnogo ranjivija i izloženija napadima, navode stručnjaci. Dodali su da je blatnjav teren uglavnom prednost za onog koji brani teritoriju jer izbegavaju kretanje kopnom. Ukrajina bi trijumfom u Hersonu dobila prilaz lukama u Azovskom i Crnom moru, kao i pristup odesi koji bi bio onemogućen ruskim trupama u slučaju gubitka Hersona.

“Ako kontrolišete Herson, možete sprečiti Ruse da stignu do Odese”, rekao je visoki američki vojni zvaničnik, a prenosi „Fajnenšel tajms“.

Američki predstavnici smatraju da je vraćanje teritorije na jugu ključno i za bolju poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom.

“Jasno je da Ukrajini treba luka na Azovskom moru, potrebna joj je luka na Crnom moru. A Herson je veliki grad, oni ga žele nazad. Konačni dogovor bi mogao da bude postignut za šest do osam meseci. Putin kontroliše malo više teritorije nego u februaru, a onda bi mogli da se dogovore o prekidu vatre. Ali mislim da pre nego što se to desi Ukrajina mora da vrati još neku teritoriju”, rekao je demokrata Bred Šerman.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na [email protected].

(MONDO)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime