OD KURTIJA PRAVE MALOG ZELENSKOG: Šta se krije iza naoružavanja tzv. Kosova od strane Kvinte

0

PRIŠTINA je krenula u opasnu kontraofanzivu kako bi sprečila novi talas povlačenja priznavanja lažne države i u toj akciji njihovi saveznici sa Zapada, predvođeni Amerikom, spremaju se da im obilato pomognu.

Ne samo da su Prištini obećali političku podršku u ovom lobiranju, nego su spremni i da ih zdušno vojno opreme i naoružaju, po receptu koji uveliko primenjuju u Ukrajini.

Naime, najviši diplomatski predstavnici zemalja Kvinte (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) sastali su se u četvrtak u Prištini sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i tom prilikom razmatrane su namere privremenih vlasti u južnoj srpskoj pokrajini da sačine svojevrsne elaborate o zemljama članicama UN za koje smatraju da zapadni saveznici mogu kod njih da izdejstvuju podršku za članstvo „Kosova“ u UN – saznaju nezvanično „Novosti“.

Kako prenose naši izvori, diplomatski predstavnik SAD u Prištini, koji je prisustvovao sastanku, preneo je Kurtiju da su diplomatske strukture Amerike odlično prihvatile elaborat i predsednice tzv. Kosova Vljose Osmani u vezi sa „pikiranim“ zemljama kod kojih će lobirati za podršku da lažna država dobije stolicu na Ist Riveru.

– Predstavnik Amerike je istakao da će biti prihvaćen zahtev „Kosova“ da im se, između ostalog, u vojnu pomoć koja im je namenjena uvrsti i sistem protivelektronske zaštite za novoizgrađene baze na severu KiM, kao i da će im SAD dostaviti tri takva sistema. Na to se Kurti zahvalio – preneli su izvori „Novosti“.

U nastavku, kako kaže naš izvor, Kurti je informisao predstavnike zemalja Kvinte da su poslednjih dana kosovske obaveštajne strukture primetile „povećanu frekvenciju ljudi oko novoformiranih baza kosovske policije na severu KiM, a da kosovske službe procenjuju da je to naredba srpskih bezbednjaka, sa ciljem da navedene osobe dostave tačne koordinate baza, kako bi mogle postati meta srpske artiljerije u slučaju sukoba“.

Osim navedenog, kako saznajemo, razmatran je i zahtev „Kosova“ da im se u paket američke vojne pomoći uvrste i rakete, kao i da se sprovede obuka pripadnika „Bezbednosnih snaga Kosova“ da njima rukuju. Diplomatski predstavnik SAD istakao je da će to biti predmet daljih analiza nadležnih vojnih i političkih organa u Vašingtonu.

– Na kraju, Kurti je od diplomata Kvinte zatražio da međunarodne snage i njihove obaveštajne strukture dostave privremenim vlastima u Prištini koordinate mesta na kojima se stacioniraju vojne i policijske snage Srbije u administrativnom pojasu KiM prilikom dnevnih patrola, na šta je predstavnik Velike Britanije kazao da će takav zahtev „Kosova“ preneti svojim nadležnim organima na odobrenje – tvrdi izvor našeg lista.

Kurti, koji je do sada samo verbalno pretio „novim sukobom u regionu“ i za to unapred upirao prstom u Beograd, sada je očigledno počeo i konkretne pripreme za ostvarenje ovog paklenog plana. Sa Kosova već nedeljama stižu uznemirujuće informacije o njegovim potezima koji mogu od regiona da naprave bure baruta: njegovi specijalci obučavaju se za razbijanje barikada i upotrebu teških mitraljeza, instalirane su osmatračnice i baze kosovske policije u blizini administrativnog prelaza Jarinje, nabavljaju se dronovi, oprema, oružje…

Potpukovnik KOS u penziji LJuban Karan kaže, za „Novosti“, da zemlje Kvinte već dugo naoružavaju prištinsku paravojsku, čime su prekršeni Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi dogovori postignuti u pravcu rešavanja problema na KiM:

– Oružje koje Priština dobija još nije ozbiljna opasnost za našu vojsku, čak i da im stignu te rakete većeg dometa. Ono što je opasno, to je da Kvinta očigledno pokušava da od Kurtija stvori malog, odnosno balkanskog Zelenskog, da ga pripremi za nekakav novi „proksi-rat“ koji bi mogao da se vodi ovde radi disciplinovanja srpskog korpusa, ne samo na KiM već širom regiona, i radi pokoravanja i rastakanja Srbije kao države koja je ušla u normalan i respektivan ekonomski i svaki drugi razvoj.

General u penziji, profesor Mitar Kovač ukazuje na tendenciju da Kurti i Priština, od izbijanja ukrajinske krize, pokušavaju da označe srpski narod i Srbiju kao saveznike Rusije, a kako bi Zapad intenzivirao pritiske i napade na nas da priznamo lažnu državu i obezbedimo joj ulaznicu u UN:

– Taj mehanizam jačanja buduće kosovske vojske, koja već sada suštinski postoji, u funkciji je pritiska na Srbiju. Sve su to smišljeni koraci i ispitavanje terena od strane vodećih članica NATO, zemalja Kvinte, da pokušaju da dovrše posao oko nezavisnosti Kosova. Vodećim silama i samoj Kvinti se žuri da zatvore crnu rupu na Balkanu i da, kako kažu, smanje prostor ruskog „malignog“ uticaja. Jasno je da članice Kvinte žele da Kosovo bude nezavisno u punom kapacitetu, da mu stvore vojsku i pomognu da kontrolišu celu teritoriju, uključujući sever KiM.

ISUKANA „ZLATNA SABLJA“

GENERAL Kovač posebno kao „problematičnu“ ističe najavljenu vežbu Kfora za reagovanje u vanrednim situacijama, koja je planirana na Kosovu za sledeću nedelju. Vojna vežba „Zlatna sablja“ biće održana na poligonu za obuku baze Novo Selo, a u njoj će učestvovati osoblje Kfora i Euleksa, kao i pripadnici kosovske policije.

– To je indikator da deluju sinhronizovano, zajednički, da nema tu velikih neslaganja. Pa Kfor je mlako reagovao i na izgradnju baza uz administrativnu liniju, to uopšte nisu videli kao problem – ukazuje Kovač.

GRAFIT OVK U MITROVICI

NA zgradi u mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, nepoznate osobe ispisale su grafit OVK. Grafit je ispisan crvenom bojom, na fasadi zgrade koja je u procesu izgradnje, prenosi „Kosovo onlajn“.

Naselje Bošnjačka mahala se nalazi na obali reke Ibar i granično je naselje sa južnim delom Kosovske Mitrovice.

ANGAŽOVALI I MARINCE

OVOGODIŠNJI budžet za bezbednosne snage lažne države veći je nego ikad i iznosi 100 miliona evra. Taj novac između ostalog je namenjen i za nabavku oklopnih vozila, helikoptera, protivvazdušnih sistema… Osim ubrzanog naoružavanja, Priština svesrdno radi i na obuci svojih bezbednjaka, u čemu im pomaže Amerika. Tako je ministar odbrane u Prištini Armend Mehaj pre nekoliko dana otkrio da američki marinci obučavaju kosovsku vojnu policiju u kasarni u Prištini. On je naveo da marinci „demonstriraju veštine u neutralisanju aktivnog strelca, zaustavljanju saobraćaja visokog rizika, rukovanju nesmrtonosnim oružjem i pregovaranju sa taocima i njihovom oslobađanju“.

Novosti.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime