OGLASIO SE KON I ZAPRETIO: Uskoro opet nove zabrane i obavezne mere! BIĆE I KAŽNJAVANJA!

0
Predrag Kon, Foto: Printscreen

Do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta, kaže ovaj epidemiolog

Dr Predrag Kon je već nekoliko dana na odmoru, ali je na svojoj omiljenoj društvenoj mreži Fejsbuk, svega dan nakon održanih izbora na kojima je ubedljivo pobedila Srpska napredna stranka, razjasnio neke stvari vezane za aktuelnu situaciju s koronavirusom u Srbiji.

Njegov status prenosimo u celosti:

“Epidemiološka situacija Kovid 19 u Beogradu je ponovo preteća. Zbog povratka studenata svojim kućama u julu može se pretnja proširiti po čitavoj Srbiji. Do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta. Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i s derbijem Partizan-Zvezda odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju (bar meni nije poznato).

Iz Crne Gore opet stižu podaci da je preko deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju. Nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama, pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do utvrđenog prenosa virusa kad su se zaista otkrivali brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima s obolelim. Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni.

Nikad nije zaustavljena obaveza da kad se igraju utakmice mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotrebljava svaka druga stolica odnosno odobrava duplo manji broj gledalaca. Mnogi misle da je to nemoguće… Kažem da samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak… Naša trapavost i usporenost omogućila je da dođe do prenosa virusa u ovoj populaciji.

Živeti se mora. Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju s Francuskom ili Nemačkom. Da može da se bude disciplinovan… pokazuju stariji. Više NIKADA (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih jer nema drugog rešenja. Mislim i dalje da je vanredno stanje bilo neophodno, kao i policijski čas na početku, mislim da na dalje neće biti neophodan za stariju generaciju. Sasvim je suprotno kad je mlađa generacija u pitanju.

Kritika na sva usta bez ijednog rešenja osim zatvaranja i zabrana. Nije to rešenje na duge staze (kako sad izgleda sve do dolaska upotrebljive bezbedne i dostupne vakcine, osim ako bude sreće da se virus zaista izmeni). Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, npr zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti (npr nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama).

Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje.

Mi nikad nismo prihvatili švedski model, ali je činjenica da nam se trenutno uz pogoršanje situacije dešava i prokužavanje, što vrlo sporo povećava kolektivni imunitet. To najverovatnije neće biti dovoljno. Pravi izazov najverovatnije dolazi na jesen. U međuvremenu treba da se prošire kapaciteti za lečenje i izolaciju.

I dalje sam na odmoru. Borba za živote trajaće još dugo… Treba mi odmor, baš kao i zdravstvenim radnicima koji su izgarali na svom poslu. Jedini epidemiološki ostvariv cilj je čuvanje života. Virus se bez vakcine drugačije zaustaviti ne može. Za sada nemamo baš nešto sreće ni sa letom… i od leta smo mnogo očekivali, pa i dalje se nadamo.

Čuvajte se, poručio je na kraju Kon.

Espreso

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime