OVDE ĆE BITI NAJKRVAVIJI RAT U NOVOJ ISTORIJI, UKRAJINA JE POČETAK: Munjevit napad se dugo sprema

0

Budući da je Si Đinping krunisan za doživotnog vladara, sada ga ništa ne sprečava da krene u napad na Tajvan, u šta će se zasigurno uključiti i Amerika, tvrdi Orijana Skajlar Mastro, saradnica na Univerzitetu Stenford.

Kina će „garantovano“ napasti Tajvan nakon što Si Đinping postane doživotni lider, a to bi mogao biti jedan od najkrvavijih ratova u istoriji, upozorila je vodeći stručnjak, Orijana Skajlar Mastro, saradnica na Univerzitetu Stenford, veruje da je invazija na Tajvan sada „verovatnija“ u Sijevom sledećem petogodišnjem mandatu, jer njegova vojska „finalizuje“ planove da zauzme ostrvo, piše The Sun.

Takav potez bi gotovo sigurno pokrenuo američku intervenciju i doveo do „najgoreg rata u modernoj istoriji“ sa „hiljadama i hiljadama“ ubijenih svakog dana, navodi Mastro svoje mračno predviđanje. Kineski lider je krunisan za doživotnog lidera na 20. Kongresu Komunističke partije u zemlji, koji je otvoren prošle nedelje obećanjem da nikada neće odustati od nasilnog preuzimanja Tajvana.

Kina smatra da je samoupravno ostrvo deo njihove teritorije i upozorila je da bi svaki korak ka punoj nezavisnosti doveo do invazije. Nedavna poseta američke političarke Nensi Pelosi Tajvanu izazvala je žestok odgovor Pekinga, sa kineskim ratnim brodovima i borbenim avionima koji su opkolili ostrvo u velikim vojnim vežbama.

Ne možete bez sile?

Nakon što je učvrstio svoju poziciju na vlasti, Si je promovisao svoje istomišljenike političke saveznike kako bi mu pomogli da sprovede svoju agendu. Mastro, naučni saradnik na Institutu za međunarodne studije Friman Spogli, smatra se jednim od vodećih svetskih autoriteta za kinesku ratnu mašinu. „Ono što bih rekla je da je neka vrsta upotrebe sile skoro zagarantovana“, rekla je ona za The Sun Online.

Ona je rekla da Si Đinping nije želeo nikakvu vojnu akciju tokom predizbornog partijskog kongresa, ali sada kada je „ograničenje ukinuto“ i povećani su rizici od napada na Tajvan.

„Kratkoročne izolovane blokade ili vežbe velikih razmera ili čak ograničeni napadi su gotovo zagarantovani – samo je pitanje da li će pokrenuti punu kampanju ponovnog ujedinjenja.

Mastro je rekla da je njen stav da je iz Sijeve perspektive samo pitanje čekanja pravog trenutka za pokretanje invazije.

„On je ambiciozan, a budućnost je neizvesna, pa kada dođe ta prilika, neće biti razloga za čekanje. Bila sam na Tajvanu i razgovarala sam sa rukovodstvom i oni su imali sličan stav – da je veća verovatnoća da će se ovako nešto desiti na kraju SIjevog sledećeg mandata. Mislim da razmišljaju na način ‘zašto čekati?’ pa završavaju stvari na vojnoj strani“, rekla je ona.

Mastro je upozorila da ne treba potcenjivati ljudske i ekonomske troškove koje bi Si bio spreman da plati da bi učvrstio svoje mesto u kineskoj istoriji.

„Sjedinjene Države istorijski žele da budu supersila pre nego što naprave bilo kakav potez. Iako Kina definitivno želi prednost, ne smatra da treba da minimizira žrtve na nivo koji zadovoljava Sjedinjene Države pre nego što pokrene takve vojne kampanje.

„Kina je voljna da toleriše teške gubitke jer se oseća snažnije u vezi sa tim od Sjedinjenih Država, a autokrate su spremne da nastave da se bore uprkos gubicima. On je prilično spreman da prihvati kratkoročne visoke ekonomske troškove na osnovu toga da to neće imati štetne efekte na duge staze“, rekla je ona.

Scenario napada na SAD

Skicirajući scenario za rat između SAD i Kine, Mastro predviđa da je Peking ubeđen da mora da napadne Ameriku „jako i rano“ u napadu u stilu Perl Harbora. Nakon toga, SAD bi mogle da priznaju poraz za nedelju dana dok bi se borile da dobiju pojačanje.

Dok se Peking možda priprema za munjeviti rat kako bi prešao Tajvanski moreuz i zauzeo ostrvo, stručnjaci kažu da bi rat mogao biti sve samo ne brz. Sa grubim plažama, stenovitim terenom, dobro obučenim braniocima i nemilosrdnim morima, Kina bi se mogla suočiti sa istim brutalnim ratom sa kojim se Rusija trenutno suočava u Ukrajini. Tvrdi se da bi Peking mogao da okupi čak dva miliona vojnika da bi zauzeo Tajvan.

Mastro je rekla da bi razaranja koja bi nastala kao posledica kineske invazije zasjenila sve što smo videli u Ukrajini, sa „hiljadama i hiljadama“ ubijenih „svakog dana“.

„To će verovatno biti najgori rat u modernoj istoriji“, zaključila je ona.

(MONDO)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime