Ovo je najmoćnije oružje protiv Korona virusa!

0

Tokom zimskog perioda organizam izgubi vitamin D koji se preko leta stvara zahvaljujući sunčevim zracima. To uzrokuje neravnotežu imuniteta i podložnost organizma virusima i prehladama.

Bilo koji oblik gripa se češće javlja kod osoba sa deficitom vitamina D3. Koncentracija vitamina D3 u krvi je najniža tokom meseca februara. S druge strane virusi ne mogu opstati u vlažnoj i toploj sredini, te je najčešća epidemija gripa tokom februara kada je nizak nivo vitamina D3 u organizmu i kada vremenske prilike pogoduju razvijanju virusa(hladna i suva sredina).

Stoga je najbolja prevencija od gripa uzimanje suplemenata vitamina D3, ALI pod kontrolom lekara. 

Kontraindikacije u slučaju upotrebe suplemenata vitamina D3 su retke ali pacijenti koji imaju problem sa kamenom u bubregu, povišenom koncentracijom kalcijuma u serumu, ili bolest paratiroidne žezde, bi trebali da se obrate lekaru da im odredi terapiju.

Bol kosti i mekih tkiva oko zuba

Može li se dobiti vitamin D iz hrane?

Naš organizam dobija najviše vitamina i minerala iz hrane koju jedemo. Ipak, nema puno namirnica koja prirodno sadrže vitamin D. Sledeće namirnice sadrže najviše ovog vitamina:

Masna riba
Goveđa jetra
Žumance
Sok od pomorandže

Kako da prepoznamo nedostatak D vitamina u organizmu?

Česte bolesti
Osećaj umora i mentalne teskobe
Promene u raspoloženju
Oboljenje desni
Bol u mišićima i kostima
Visok krvni pritisak
Digestivni problem
Sklonost alergijama

Pre terapije potrebno je, takođe, odrediti početni nivo vitamina D3 u krvi.

Bakterije koje se skupljaju na zubnom kamencu negativno utiču na pluća, pankreas, slezinu, srce, kosti…

Sunce i vitamin D

Umereno i razumno izlaganje suncu doprinosi stvaranju vitamina D u organizmu. Naime, izlaganje suncu dovodi do stvaranja vitamina D u organizmu što može dovesti do prevencije razvoja niza bolesti. Hiljadama godina naši preci su bili gotovo po ceo dan izloženi suncu pa su imali u organizmu puno više vitamina D, smatra se kako su imali gotovo pet puta više zaliha vitamina D nego današnji ljudi.

Pravilo je ako nam je senka duža od visine, onda ne proizvodimo dovoljno ovog vitamina, to se odnosi na zimski period, ali i na periode dana kada sunčevi zraci ne padaju direktno na zemlju(rano jutro i pred zalazak sunca).

Vitamin D nam je neophodan za normalno funkcionisanje. Njegova osnovna uloga je da učestvuje u apsorpciji kalcijuma tokom varenja, a on se zatim koristi za izgradnju kostiju. Zato nedostatak vitamina D kod odraslih može da dovede do osteomalacije, to jest tzv. mekih kostiju, a kod dece do rahitisa. Bolesti kostiju i zuba, često mogu biti uzrokovani odsustvom vitamina D.

Krvare vam desni? Pročitajte i proverite da li imate paradentozu

Vitamin D ima protivupalna svojstva pa takođe smanjuje rizik od parodontoze, hronične bolesti desni koja izaziva oticanje i krvarenje, ali vitamin D je može ublažiti. Veća količina vitamina D stvara spojeve koji sadrže antimikrobna svojstva i smanjuju upalne procese u ustima. Zanimljivo je da antioksidanti povećavaju sposobnost našeg organizma da apsorbuje više vitamina D jer omogućava da duže ostanemo na suncu a da ne izgorimo.

Novi centar

 

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime