OVO SU NOVI MINISTRI! Stefanoviću odbrana, Zorani energetika, Vulinu policija… EVO ko preuzima resore!

0

U kabinet Ane Brnabić stižu i novi ljudi: Borovčanin u igri za sport, Maja Gojković ministarka kulture, Vulin ministar policije. Za Ministarstvo pravde viđena Maja Popović, bivši šefica kabineta nekadašnjeg direktora BIA Đorđevića

Odluka najjače stranke da pravi koncentracionu vladu značajno će pomešati karte u strankama koje su prihvatile da budu deo nove vladajuće većine. Lista s imenima budućih ministara i dalje je otvorena, ali je izvesno da će, pored rokade ministara u pojedinim resorima, u vladi biti mesta za nova lica, ali i svojevrsne povratnike na ministarska mesta.

Lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da će Nebojša Stefanović biti u sistemu bezbednosti, a pretpostavlja se da će to biti sektor odbrane. Prema saznanjima Kurira, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović najverovatnije će rotirati dosadašnje resore, pa će lider Pokreta socijalista preuzeti policiju, a potpredsednik naprednjaka odbranu.

Generalni sekretar Predsedništva Srbije i bivši ministar pravde Nikola Selaković će se, kako saznajemo, vratiti u Nemanjinu 11, i to kao ministar spoljnih poslova, na mesto Ivice Dačića, kome je, na iznenađenje svih, pripalo mesto predsednika Skupštine. Najozbiljniji kandidat za novog ministra energetike i rudarstva je Zorana Mihajlović, koja je dosad vodila građevinarstvo i infrastrukturu, i ovo bi joj bio zapravo povratak u energetski sektor.

Socijalisti na čekanju

– Socijalisti zasad imaju sigurno jedno, a vrlo moguće i dva mesta u vladi. Teško da mogu da računaju i na treće ministarstvo. Još se vaga koji resori će im pripasti, ali je izvesno da će ih zauzeti Aleksandar Antić, koji je u igri za nekoliko resora, i Branko Ružić, koji bi mogao da ostane na čelu resora državne uprave i lokalne samouprave. Razmatra se i da se Aleksandru Šapiću, odnosno njegovoj listi Spas, poveri novi resor u vladi, a to je briga o porodici, deci i demografiji. Međutim, za to mesto u opciji je i dr Darija Kisić Tepavčević, članica kriznog štaba. Sasvim novo ime moglo bi da dođe i na dužnost ministra pravde. U igri je Maja Popović, bivši sudija i nekadašnja šefica kabineta Aleksandra Đorđevića dok je bio na čelu BIA – otkriva naš izvor.

Šapić je juče potvrdio da neće biti ministar, da ostaje predsednik opštine Novi Beograd, ali nije hteo da otkriva koga će Spas da šalje u ministarski kabinet. U sektoru finansija nema iznenađenja – Siniša Mali juče je otkrio da ostaje na staroj poziciji:

– Dobio sam ponudu koja se ne odbija, da nastavim da vodim resor finansija. To je za mene velika čast i velika odgovornost.

Četiri nedoumice

Lider SDPS i dosadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić trebalo bi da ustupi svoje mesto u vladi Tatjani Matić, koja je do sada bila državna sekretarka u tom resoru. Maja Gojković je najozbiljniji kandidat za mesto ministra kulture, a Nenad Borovčanin za ministra sporta.

– Ne bi bilo iznenađenje ni da Vanja Udovičić ostane. Gotovo je izvesno da će Zlatibor Lončar nastaviti da vodi Ministarstvo zdravlja, baš kao i Branislav Nedimović poljoprivredu. Još se traži rešenje za novi resor ljudskih prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, koji bi mogao biti poveren nekoj od manjinskih stranaka – kaže naš izvor. On dodaje da je u vladi obezbeđeno mesto i za Irenu Vujović, dosadašnju predsednicu opštine Savski venac, koja je najozbiljniji kandidat za resor Zaštite životne sredine.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić juče je rekla da zaista ima još dilema o sastavu vlade.

– U nedelju pre podne će biti sastanak Predsedništva SNS, kad će biti objavljena sva imena. Imamo zasad dilemu za tri ministarstva. Tačnije, za jedno ministarstvo se dvoumimo da li će ga uopšte biti, a za tri do četiri razmišljamo koga ćemo postaviti – rekla je Brnabićeva za TV Hepi.

Ona nije želela da komentariše navode da će Nikola Selaković postati ministar.

– Možda i dođe do nekih rokada već dobro poznatih imena… Svakako, mogu reći da bih Selakovića želela u svom timu, a biće mnogo novih imena – rekla je Brnabićeva.

BOJAN KLAČAR SNS

napravio strategiju za sledeće izbore

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za godinu i po dana nije iznenađenje, učešće Šapića u vlasti delimično jeste, a izbor Ivice Dačića za predsednika parlamenta je potpuno iznenađenje, smatra izvršni direktor Cesida Bojan Klačar:

– To je na neki način nazadovanje lidera socijalista u političkoj karijeri. Sa učešćem Šapića u izvršnoj vlasti, SNS je već sada napravio strategiju za sledeće izbore.

DANAS NASTAVAK KONSTITUTIVNE SEDNICE SKUPŠTINE Nova vlada startuje 30. oktobra

Druga vlada Ane Brnabić zvanično će početi s radom u petak, 30. oktobra, ako se ispuni plan koji je predstavljen u sedištu SNS nakon sednice Predsedništva. Skupština Srbije danas će nastaviti konstitutivnu sednicu, na kojoj bi poslanici trebalo da izaberu Ivicu Dačića za predsednika parlamenta. Parlament je 3. avgusta potvrdio mandate poslanicima, a ova sednica je zakazana kako bi se izabralo skupštinsko rukovodstvo, odnosno biraće se predsednik i potpredsednici parlamenta, imenovati generalni sekretar i formirati radna tela parlamenta. Najavljeno je da će u petak Skupštini biti podnet Predlog zakona o ministarstvima, poslanici će ga razmatrati tokom vikenda i o njemu glasati u ponedeljak. Do nedelje će biti poznata i sva imena članova nove vlade Srbije, a očekuje se da će u sredu, 28. oktobra, premijerka Ana Brnabić poslanicima predstaviti ekspoze, a nakon rasprave, koja obično traje dva dana, glasaće se o novoj izvršnoj vlasti.

Kurir

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime