PATRIJARH PORFIRIJE SE OGLASIO O EVROPRAJDU! Evo šta je poglavar SPC imao da kaže

0

Porfirije tvrdi da Crkva u potpunosti razume, kako kaže, suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije oglasio se povodom najave da će u Beogradu biti održan Evroprajd.

U svom saopštenju Porfirije ističe da je svuda u svetu, gde živi srpski narod, došlo do polemika, kontroverza i sukoba zbog najave da će se u Beogradu održati Evroprajd.

„Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim. U dušu nas pravoslavnih hrišćana je usađeno učenje Crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gde je zapisano da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom“, naveo je on.

Porfirije tvrdi da Crkva u potpunosti razume, kako kaže, suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet.

„Da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice. Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Europrajda. U isto vreme podsećam da Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava. Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vreme kada su pred našom Otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog“, navodi se u saopštenju.

(Espreso)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime