PISTORIJUS PRED DOLAZAK U BEOGRAD: Balkan je u opasnosti, evo šta Srbija treba da uradi

0
Foto: Screenshot Youtube

Nemački ministar obrane Boris Pistorijus upozorio je u Sarajevu na navodnu „opasnost koju za Zapadni Balkan predstavlja mogući uticaj Rusije“, i poručio da vlada u Berlinu podržava ambicije država ovog regiona za članstvo u Evropskoj uniji ako ispune postavljene uslove.

Pistorijus, koji je juče boravio u Prištini, danas je u poseti Sarajevu, gde se sastao sa članovima Predsedništva BiH, ministrom obrane te zemlje Zukanom Helezom i visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Pistorijus je kazao da je za Nemačku pitanje stabilnosti BiH od izuzetne važnosti, i da zato želi da joj pruži svaku vrstu podrške, uključujući moguće članstvo u EU.

Međutim, evropski put BiH, kako je istakao, baš kao i svih drugih država Zapadnog Balkana, zavisi od ispunjavanja jasno postavljenih uslova.

„To će tako ostati jer to tako treba da bude“, poručio je Pistorijus i istakao da se „ne može sedeti na dve stolice“, odnosno da svima mora da bude jasno da preduslovi za članstvo moraju biti ispunjeni.

Pistorijus i Helez potvrdili su da na isti način vide „problem secesionističkih pretnji koje dolaze od političara iz redova bosanskih Srba“.

„Sa partnerima to pratimo, a BiH nikada neće dopustiti da se neki njen deo otcepi“, rekao je Helez, dok je nemački ministar obrane dodao da „EUFOR ima kapacitete i mandat za moguće suočavanje s krizama, uključujući onu koja bi proizišla iz secesionističkih pretnji“.

Pistorijus je napomenuo da Nemačka želi da podrži stabilnost BiH jer je svesna da bi „Rusija tu zemlju, kao i ceo Balkan, mogla da iskoristi kao poligon preko koga bi destabilizovala Zapad“.

„Agresivno delovanje Rusije do sada je naišlo na jasan odgovor Zapada, a tako će biti i ubuduće“, kazao je Pistorijus.

On je potvrdio da će Nemačka Ukrajini i u toku ove godine nastaviti da isporučuje tenkove „leopard“ koje je ranije obećala.

Pistorijus sutra u Beogradu

Nemački ministar sutra će, nakon Prištine i Sarajeva, posetiti Beograd.

Pistorijusa će primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Kako je najavljeno, sastanak Vučića i Pistorijusa planiran je za 15:30, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Izvor: Intermagazin

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime