Počela izgradnja istražnog kopa kod Bora – Nevsun ulaže skoro 600 miliona dolara, posao za 1.000 ljudi

1

 

Za izgradnju istražnog niskopa i rudnika Čukaru Peki, u periodu od 2018. do 2022. godine, kompanija Nevsun planira kapitalnu investiciju vrednu 590 mil USD. U tom periodu izvođači na projektu će angažovati oko 1.000 direktno i indirektno zaposlenih, dok će Rakita Exploration, zavisno društvo preko koga Nevsun posluje u Srbiji, imati približno 150 zaposlenih.

U martu 2018. godine kompanija Rakita je završila Prethodnu studiju izvodljivosti za projekat Čukaru Peki, a plan je da Studija izvodljivosti bude završena do sredine 2019. godine. Rakita se nada da će u ovom periodu dobiti dozvolu za izgradnju i otvaranje rudnika.

Generalni direktor Nevsuna Piter Kukielski istakao je da je početak radova, koji je danas svečano obeležen u prisustvu državnih zvaničnika, prekretnica, a da je projetak Čukaru Peki jedan od razvijenijih u svetu.

– Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišsta bakra i zlata – istakao je Kukielski.

On je naveo da je važno da je dinamika razvoja ovog projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u BDP-u na 5%.

Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije u periodu od kraja 2022. do 2038. godine, očekuje se da će kompanija uložiti još 457 mil USD. Za vreme rada rudnika procenjuje se da će Rakita zapošljavati oko 600 radnika, uz 300 dodatnih zaposlenih koje će angažovati podizvođači.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da je početak radova važan za ravnomerni regionalni razvoj, budući da je borski kraj jedan od centara rudarstva u Srbiji.

– Bor sa ovom investicijom može da izgleda mnogo drugačije u narednih nekoliko godina. Vladi je važno da ovde dolaze investicije, da ljudi ostaju u zemlji – rekla je Brnabić.

Ona je navela da će Ministarstvo prosvete uložiti još kroz dodatne obuke i dualno obrazovanje da bi mladi ostajali u svom kraju.

Brnabić je apelovala na domaće građevinske firme da se nađu u ovim projektima, te navela da će investitoru vlada biti partner koji će pomagati slične projekte kako bismo što pre imali rezultate, ali i kako bismo time poručili lljudima u borskom kraju da treba tu da ostanu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je današnji dan „značajan za rudarski biznis u Srbiji i važan korak koji nas definitivno vodi ka otvaranju novog rudnika u borskom kraju“. On je istakao da se u Srbiji događa velika ekspanzija rudarstva i da je aktivno više od 200 ekploatacionih i 127 istražnih polja na kojima se obavljaju istražne aktivnosti, a u koje je samo ove godine uloženo 60 mil EUR.

I ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba navela je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije, a da je Kanada svetski poznata u razvoju novih tehnologija i inovativnih pristupa u rudarstvu. Kako je rekla, kanadska rudarska industrija je i lider u oblastima zaštite životne sredine i društveno odgovornog poslovanja.

Predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić je naznačio da će buduća rudarska aktivnost na projektu Čukaru Peki otvoriti nova vrata za zapošljavanje stanovništva, ali i da će životna sredina biti očuvana.

– Lokalna samouprava brine da se ispune svi standardi ekologije za otvaranje rudnika. Mi smo do sada imali veoma uspešan niz razgovora sa predstavnicima Rakite i svaki sastanak je otvorio novu temu a svaka tema je rešavana u roku od desetak dana i veoma je bitno da svi zajedno radimo na ovom projektu uz zajednički cilj, a to je da projekat što pre počne i da svi osetimo njegove prednosti.

Kako je najavljeno, u sledećoj fazi, kako srpsko zakonodavstvo i nalaže biće urađena i Studija o uticaju na životnu sredinu.

Osim greenfield investicije kompanije Nevsun, Srbija i Bor će imati direktnu korist od projekta Čukaru peki u iznosu od oko 450 mil USD kroz poreze i rudnu rentu.

Doprinos ove kompanije Srbiji i Boru će, uz direktne investicije i davanja, uključivati i razvoj lokalnih dobavljača. Politika nabavke i ugovaranja Rakite će, kroz proceduru javnih nabavki i odlučivanja, podržavati i podsticati izbor srpskih dobavljača i izvođača koji su konkurentni u komercijalnom i tehničkom smislu i ispunjavaju korporativne standarde kompanije.

Takođe, tokom perioda eksploatacije Rakita će samo u Srbiji potrošiti više od milijardu dolara za operativne troškove poput plata, struje i energenata, komunalnih usluga, materijala, održavanja…

Novi Centar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime