PODGORICA ZAKOMPLIKOVALA: Krivokapićeva Vlada izbacuje i proslavu Savindana, Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog?

0
Zdravko Krivokapić, Foto: EPA/Zdravko Krivokapic

Pismom koje je iz Patrijaršije u Beogradu upućeno Vladi Crne Gore povodom nacrta Temeljnog ugovora između crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve, počela je nova faza pregovora o sadržaju ovog akta.

Dodik odgovorio Izetbegoviću! Ovaj odgovor će se dugo prepričavati

Uprkos načelnoj dobroj volji obe strana i saglasju o značaju ovog sporazuma, upućeni u složene regionalne crkvene odnose kažu da njegovo potpisivanje, ipak, nije pitanje dana.

Odgovor sledeće nedelje

Patrijaršija SPC nije se oglašavala o sadržaju akta koji je poslat u Podgoricu. Iz Vlade Crne Gore, međutim, potvrđen je prijem pisma patrijarha Porfirija, koje bi trebalo da bude novi korak ka usaglašavanju ovog akta.

Stav SPC sa Porfirijevim potpisom poslat je 4. januara, a Krivokapićev kabinet najavio je da će patrijarhu odgovoriti sledeće nedelje. Ni Patrijaršija, niti Vlada Crne Gore, međutim, nisu saopštile sadržaj pisma koje je iz Beograda doputovalo u Podgoricu.

Premijer Crne Gore ponavlja da je spreman da ovaj sporazum potpiše “sjutra”, ali odgovornost prebacuje na teren Patrijaršije:

“To zavisi isključivo od Svetog sinoda SPC,” kazao je Krivokapić.

Mogućnost pisanja novog temeljnog ugovora?
Patrijarh Porfirije tokom božićnih dana saopštio je svoj stav o sporazumu sa Crnom Gorom, uz napomenu da je optimista:

“Nema nikakve sumnje da ćemo, čim se političke prilike u Crnoj Gori srede, pristupiti zajedničkom razmatranju svih dosadašnjih opcija koje su nam iz Podgorice dostavljane.

Ako bude svrsishodno, neće nam biti teško da krenemo i od sasvim belog papira. Sve ćemo učiniti na dobro naroda, države i crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije potvrdio je da dve strane – Vlada i SPC – pregovaraju o budućem sporazumu, ali ni on nije precizirao ni okvirni rok do kada bi ovaj posao mogao da bude završen.

Potpisivanje ugovora kao najava nove stranke
Za odugovlačenje dogovora sa SPC mnogi u Crnoj Gori krive premijera Krivokapića, koji navodno namerava da Temeljni ugovor sa crkvom iskoristi za promociju svoje buduće stranke.

Njemu se zamera i da je odbio da potpiše potpuno usaglašenu verziju sporazuma, maja prošle godine. Njegova vlada, uz to, insistirala je da se izbaci proslavljanje Savindana, Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, a poseban odjek imalo je saznanje crnogorskih medija da je usaglašenu verziju Temeljnog ugovora dorađivao pravni tim vicepremijera Dritana Abazovića.

Izvor: region.alo/novosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime