PODIGNUTA ZASTAVA RUSIJE! Evo šta se dešava (VIDEO)

0
Foto: Screenshot Twiter

Vojska Oružanih snaga Ukrajine počela je masovno da se povlači i napušta grad Artjomovsk (ukrajinski naziv – Bahmut). Ovo se navodi na Telegram kanalu novinara Rusvesna.

Prema oceni ukrajinskih vojnih analitičara, situacija u ovoj oblasti se približava kritičnoj, a privatna vojna kompanija „Vagner“ pojačava svoje jurišne grupe.

Naše jedinice počinju da napuštaju Bahmut, komanda sve radi kako treba, neke su već napustile grad, jer jednostavno nema dovoljno kapaciteta da zadrži toliki broj ruskih trupa, izveštavaju ukrajinski izvori.

Teške borbe se vode duž ulica Bahmutskaja i Spartakovska. Noću je nekoliko Vagnerovih jurišnih grupa ušlo u Artjomovsk, naoružani termovizirima, uređajima za noćno osmatranje i artiljerijom.

Nad upravom Artjomovska podignuta je zastava Rusije

Osnivač Vagnerovog PMC-a Jevgenij Prigožin je 3. aprila objavio da je ruska zastava podignuta nad administracijom Artjomovska. On je naglasio da je grad već formalno zauzet. Međutim, u zapadnim delovima grada „neprijatelj je još uvek koncentrisan“.

Na gradsku upravu Bahmuta postavili smo rusku zastavu sa natpisom „ratni dopisnik Vladlen Tatarski je u dobrom sećanju“ a postavili smo i zastavu PMC Vagner, kaže Prigožin.

Nekoliko dana ranije, 30. marta, ruske jurišne jedinice su pokrenule aktivnu ofanzivu u pojedinim delovima grada. Borci su pojačali napade u centru i severno od Artjomovska pod okriljem noći.

Vagnerovi borci kažu da su odbranu grada sa južne periferije, pored ukrajinske vojske, držali i strani plaćenici iz Poljske i Gruzije. Napomenuli su da su poljski plaćenici imali karakteristične crne uniforme.

Jevgenij Prigožin je takođe u martu tvrdio da njegovi borci kontrolišu oko 70 odsto Artjomovska. On je tvrdio da će vojnici PMC Vagner nastaviti ofanzivu sve dok grad ne bude u potpunosti stavljen pod kontrolu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 5. aprila priznao da će, pod pretnjom gubitka ljudstva zbog opkoljavanja, komanda Oružanih snaga Ukrajine doneti „ispravne odluke“, što znači povlačenje trupa iz Artjomovska.

On je još u februaru rekao da grad vojska neće štititi po svaku cenu, niti do poslednjeg vojnika. Prema Zelenskom, ovo nije tako veliki grad kao drugi gradovi Donbasa, ali je Kijevu ipak važno da ga brani.

Za mene je najvažnije da ne izgubimo vojsku. A, ako postoji opasnost da izgubimo kadrove, biće odgovarajuće ispravne odluke na licu mesta, kaže Zelenski.

Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove , rekao je 5. aprila u razgovoru da predsednik Ukrajine razume unapred određenu sudbinu grada. Prema njegovim rečima, „očigledno Zelenski želi da sačuva obraz naređujući svojim trupama da se povuku iz Artjomovska pod izgovorom da spasavaju ljudske živote.

Džabarov je naglasio da je pre samo nekoliko meseci Vladimir Zelenski „bacio stotine ljudi u ovo ložište koji su umrli bez razloga“.

Zašto je Artemovsk toliko važan za Rusiju

Ministar odbrane Sergej Šojgu je 7. marta objasnio značenje tekućih žestokih borbi za Artjomovsk. On je napomenuo da bi kontrola nad gradom omogućila ruskim oružanim snagama da napreduju duboko u Ukrajinu. Ministar je takođe podsetio da je Artjomovsk važan odbrambeni centar Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Uzimanje pod kontrolu omogućiće dalja ofanzivna dejstva duboko u odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Poslanik Državne dume Jurij Švitkin rekao je da je zadatak Rusije u bitkama za Artjomovsk da ispuni zadatak vrhovnog komandanta Vladimira Putina da oslobodi Donbas, a da Ukrajina demonstrira da čini sve da iskrvari rusku vojsku.

Vojni ekspert Aleksej Leonkov primetio je da je grad jedan od ključnih objekata za Rusiju na liniji odbrane neprijatelja. Ako bude moguće potpuno zauzeti Artjomovsk, onda će se otvoriti prilazi sa zadnje strane Kramatorsku i Slavjansku.

Leonkov je prokomentarisao i značaj grada za Ukrajinu. Prema ekspertu, pad Artjomovska značiće kraj ovakve Ukrajine i kraj za predsednika Vladimira Zelenskog.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime