Pokret #1od5miliona na tajnim sastancima u ambasadama Britanije i Nemačke

0

Nakon objave da izlaze na izbore predstavnici pokreta #1od5miliona su se gotovo povukli iz javnosti. Mesec dana je trajalo medijsko razapinjanje studenata iz ovog pokreta, gotovo jednako i od strane vlasti i od strane opozicije.

Podršku za izlazak na izbore ovaj pokret je dobio jedino od EU parlamentaraca, dok su istovremeno i vlast i opozicija izvrgli ruglu i podsmehu njihovu odluku da, kako su saopštili “unesu bojkot u parlament”.

Vučićevom režimu najava ovog pokreta da će izaći na izbore je otvorila mogućnost da jače pritisne kolebljive opozicionare i pokrene čitav niz akcija za izvlačenje Đilasu nepodobnih pojedinaca iz DS. Istovremeno Vučićeva medijska mašinerija se obrušila na pokret #1od5miliona optužujući ih da su produžena ruka Dragana Đilasa koji preko njih želi da uđe u Skupštinu Srbije.

S druge strane Đilasova reakcija na “izdaju” pokreta 1 od 5 miliona je bila prilično mlaka. Osim par sporadičnih napada na pokret, najčešće upućenih od Sergeja Trifunovića, da su se prodali Vučiću i da ruše bojkot, ozbiljnijih napada od strane opozicije realno nije bilo.

U međuvremenu pokret studenata deluje ispod radara svih relevantnih političkih faktora u Srbiji, ali ne i onih iz inostranstva.

Predstavnici ovog pokreta su pozvani u 5 stranih ambasada na razgovore i konsultacije. Prema našim saznanjima najduže su trajali njihovi pregovori u Britanskoj i Nemačkoj ambasadi. U Britanskoj ambasadi pokretu #1od5miliona je ponuđena pomoć ukoliko pređu cenzus i uđu u parlament, dakle tek nakon izbora. Britanci očekuju od ovog pokreta da se dokaže da je sposoban da učestvuje u izbornoj trci i pređe cenzus od 3% posto, odnosno pokaže kapacitet i političku umešnost. Dok su Nemci bili velikodušniji ponudivši im logističku podršku tokom izborne kampanje i obećavši im otvaranje pojedinih medija, ali i druge oblike pomoći pa i materijalnu.

Pokretu 1 od 5 miliona su se počeli vraćati bivši članovi, koji su ih napustili nakon njihove objave da će izaći na izbore. Trenutno pokret 1 od 5 miliona radi na pridobijanju PSG i omladine DS da zajednički izađu na pokrajinske izbore. Omladina DS želi da se pridruži pokretu 1 od 5 miliona, no ih u tome blokiraju Đilas i Lutovac.

Boris Tadić se zaštitnički odnosi prema ovom studentskom pokretu, a Srbijanka Turajlić im je trenutni savetnik i posrednik sa strancima.

 

Novi centar

 

 

 

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime