POTPUNI HAOS NA ULICAMA AMERIKE: Gorela policijska vozila, polupana stakla tužilaštva u Klivlendu!

0

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra

Protest zbog ubistva Džordža Flojda u Los Anđelesu počeo je mirno. Dve strane stajale su licem u licem sve dok nije počelo guranje, koje je ubrzo preraslo u prave sukobe.

Tridesetak minuta kasnije, jedno policijsko vozilo je gorelo i još osam je uništeno u Ferfaks aveniji, dok je istovremeno povređeno nekoliko učesnika protesta, koje su policajci prebili pendrecima.

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra.

Demonstranti su zapalili najmanje jednu američku zastavu.

Odmah nakon serije incidenata, gradske vlasti najavile su da će uvesti policijski čas kako bi sprečile dalje nasilje.

Ubrzo zatim, strasti između policije i demonstranata su se smirile.

Demonstranti su uništili najmanje pet policijskih vozila u Klivlendu, gde se na protestu okupilo nekoliko hiljada ljudi. Polupana su stakla na zgradi lokalnog tužilaštva.

Neredi su izbili i u Pitsburgu, gde su demonstranti zapalili nekoliko policijskih vozila. U sukobima sa demonstrantima povređen je najmanje jedan policajac.

Njujorška policija uhapsila je ženu koja je tokom protesta bacila molotov-koktel na policijsko vozilo. Iako se flaša razbila, sadržaj se nije zapalio pa su četvorica policajaca uspela da se izvuku iz automobila.

Demonstranti i policija sukobili su se i u Čikagu, gde je policija privela nekoliko učesnika protesta. Oštećeno je i nekoliko automobila. Slični prizori viđeni su i u Majamiju.

Nekoliko američkih gradova uvelo je policijski čas, uključujući Atlantu, Portland, Mineapolis, Luivil i Kolambus.

Američki mediji demantovali su ranije navode guvernera Minesote, Tima Volca, koji je ranije u subotu za nerede optužio organizovane grupe, koje su u Mineapolis došle “sa strane”.

Nekoliko američkih gradova uvelo je policijski čas, uključujući Atlantu, Portland, Mineapolis, Luivil i Kolambus.

Američki mediji demantovali su ranije navode guvernera Minesote, Tima Volca, koji je ranije u subotu za nerede optužio organizovane grupe, koje su u Mineapolis došle “sa strane”.

Dva člana televizijske ekipe Rojtersa pogođena su gumenim mecima i povređena tokom protesta noćas u Mineapolisu, prenosi ova agencija.

Do incidenta je došlo kada je policija ušla u zonu gde je bilo oko 500 demonstranata, a snimak kamermana Hulio Sezara Čavesa kako policija ispaljuje gumene metke ciljajući istovremeno i na njega.

“Policajac koga sam snimao okrenuo se i uperio pušku sa gumenim mecima na mene”, rekao je Čaves.

Nekoliko minuta kasnije Čaves i bezbednosni savetnik Rojtersa Rodni Sjuard pogođeni su gumenim mecima.

Na snimku napravljenom dok su bežali na sigurno čuje se nekoliko hitaca i Sjuard koji viče da ga je gumeni metak pogodio u lice.

Povodom incidenta portparol policije u Mineapolisu Džon Elder je zatražio kopiju video-snimka.

Na drugom snimku vidi se kako lekar na licu mesta sanira Čavesu dubok usek ispod levog oka. Čaves i Sjuard su zadobili povrede ruku, a Čaves i na zadnjoj strani vrata.

Agencija Rojters napominje da su novinari i snimatelji imali jasne medijske oznake.

Ovaj incident poslednji je u nizu napada na novinare tokom izveštavanja sa proteta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda širom SAD.

U petak je uhapšen novinar CNN, a noćas je napadnut novinar Foks njuza koji je izveštavao o skupu ispred Bele kuće, kao i više novinara i snimatelja širom SAD.

Espreso, RTS

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime