PRETI IM ZATVOR! SUDSKI VEŠTAK ZA FINANSIJE TVRDI DA JE GRAND UTAJIO POREZ Samo na honoraru jednog člana nisu platili 61.000 evra!

0
Foto: Youtube/Printscreen

Pre dva dana iz “Grand” produkcije su u aopštenju javno priznali da nemaju ugovore sa članovim žirija za “Zavezde Granda”, a mediji spekulišu da ova firma isplaćuje ogromne honorare.

“Grand” produkcija koja je deo Junajted medije u vasništvu Dragana Šolaka mogla bi zbog ovoga biti predmet finansijske inspekcije s obzirom na to da čak iako se radi o volontiranju članova žirija, dakle, bez finansijske nadokade, to bi trebalo da bude definisano ugovorom.

Ivan Raonić, veštak za sudsku finansijsku oblast i poreski stručnjak, pojasnio je da se u slučaju ove afere radi o ozbiljnom privrednom kriminalu za koji bi morala da reaguje inspekcija i da se utvrde sve malverzacije u najvećoj diskografskoj kući.

– Samo taj iznos od 240.000 evra honorara za jednog člana žirija za godinu dana nanosi ogromnu štetu državi zbog utaje poreza. Za tu sumu koja se navodi kao najveća porez koji je utajen za godinu dana iznosi 61.000 evra. Međutim, na to se dodaje doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, što za taj novac iznosi 79.000 evra. To bi bilo ukupno oko 140.000 evra. Ukoliko je doprinos plaćen, ostaje iznos od 61.000 evra, koji je takođe visok – kaže Raonić i dodaje su po zakonu propisane visoke zatvorske kazne.

– Po zakonu, to je od dve do osam godina zatvora za utajen porez od 60.000 evra, a maksimalna kazna je do 10 godina. Neverovatno je to da neko na ruke uzima toliku svotu novca, a ne plaća porez – kaže poreski stručnjak.

I poznati advokat Nebojša Parović kaže da ne postoje zakonski osnovi da žiri u „Zvezdama Granda“ svake nedelje snima televizijske emisije, a da nema ugovore s produkcijom.
– Za obavljanje bilo koje delatnosti, pa i u smislu stvaranja televizijskog sadržaja, što se može podvesti i pod umetničko delo ili delo nekog zabavnog karaktera, potrebno je da postoji određeni način na koji će učesnici obavljati svoj deo obaveze, odnosno posla. S obzirom na to da se radi o komercijalnom sadržaju, kog prati i zarada, onda je sasvim izvesno da su ljudi koji su učestvovali u radu prihodovali određeni iznos. Ukoliko su radili na dobrovoljnoj osnovi, onda je i to trebalo da prati određeni ugovor o volontiranju. To bi trebalo da utvrdi inspekcija rada i druga nadležna tela po kom osnovu i u kom obliku su pevači bili učesnici u emisiji – navodi Parović.

Podsetimo, pre nekoliko dana u medijima je objavljeno da su članovi žirija „Zvezda Granda“ dobili povišicu honorara. Tako je Bosanac ugovorio 500 evra više, pa umesto 1.500 sada ima 2.000 evra. Viki i Bekuta su sa 2.000 podigle sebi cenu na 2.500. Marijaina cena skočila je za čak 1.000 evra, pa sada Šerifovićeva uzima 4.500 umesto 3.500. S obzirom na to da u sezoni ima 40 emisija „Zvezda Granda“, dolazi se do podatka da samo Marija Šerifović od ove emisije godišnje zaradi oko 180.000, David – 120.000, potom Bekuta i Viki sa 100.000, a Bosanac sa 80.000.

Nakon ovoga je reagovala pres-služba Granda saopštenjem u kojem su naveli da članovi žirija uopšte nemaju ugovore s Grandom, što je po zakonu krivično delo utaje poreza.

Kurir-ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime